Jučer je u općini Prozor-Rama, na planini Proslap, svečano puštena u rad solarna fotonaponska elektrana SE “Prosolar“ vlasnika Branimira Pavličevića. Elektrana je instalirane snage 149 kW.

Svečanosti je nazočilo više od 300 osoba, uglavnom mještana Proslapske planine, rodbina i prijatelji obitelji Pavličević, te predstavnici poduzeća koji su sudjelovali u izvođenju radova.

„Montažu i instaliranje opreme izvelo je poduzeće Solik d.o.o. iz Rame. Kako je naglašeno u prigodnom govoru sve poslove su izveli pojedinci i poduzeća iz Rame. Kreditna sredstva za izgradnju odobrila je Intesa Sanpaolo banka. Nešto manje od tri godine trajalo je ishođenje potrebne dokumentacije do puštanja u probni rad, a samo izvođenje radova i instaliranje opreme je trajalo oko 120 dana“ - kazao je za portal Rama-Prozor.info vlasnik elektrane Branimir Pavličević.

Ovo je druga mini solarna elektrana koja je otpočela s radom na području općine Prozor-Rama. Projekcija proizvodnje SE “Prosolar“ je oko 190.000, kWh, a o isporuci energije potpisan je ugovor s Operaterom za obnovljive izvore energije FBiH.
 
 
SE ProSolar - Prozor-Rama

Svečano otvorena solarna elektrana na planini Proslap, Prozor-Rama

Posted by www.rama-prozor.info on 26. kolovoz 2015

Sami objekt elektrane izgleda vrlo impozantno na lokaciji Ravna u zaseoku Pavlići. Mještani Proslapa su izrazili oduševljenje što je ova elektrana baš u njihovom planinskom mjestu na 1137 m.n.v. U ime SE “Prosolar“ posebna zahvala je upućena proslapljanima koji su u svemu bili na raspolaganju tijekom izgradnje elektrane i dalekovoda.

Svečanost otvaranja uveličala je etno skupina „Čuvarice“, elektranu je otvorila baka Ana, najstariji član obitelji Pavličević, a blagoslovio je fra Branko Malekinušić, koji je također rođen u Proslapu.
 

Nakon svečanosti otvaranja, nazočni gosti su se nastavili družiti uz zakusku, čašicu šljive i glazbu u izvedbi Ivana Lovrić i Tonija Jeličić.