U petak, 12. kolovoza Misom uočnicom završena je trodnevna duhovna priprava za slavlje Mlade mise vlč. Josipa Papka u župi Prozor.

Euharistijsko slavlje s početkom u 17 sati uz koncelebraciju 10 svećenika u župnoj crkvi predslavio je vlč. dr. Ivan Rako (profesor liturgike na KBF-u Sarajevo).

Vjernici su kao i prethodna dva dana u vremenu prije početka sv.mise imali priliku ispovjediti se.

Riječi dobrodošlice, pozdrava, zahvale i obavijesti izrekao je prozorski kapelan vlč. Josip Antukić.

Tekst prigodnog čitanja pročitao je Marin Petrović (bogoslov), a tekst evanđelja navijestio je vlč. Ivan Dragičević. Tekst Molitve vjernika pročitali su ministranti.

U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi, vlč. Ivan vjernicima, članovima mladomisnikove obitelji i samome slavljeniku uputio riječi poticaja, zahvale i ohrabrenja. Na temelju biblijskog čitanja i evanđelja propovijednik je između ostaloga slijedeće. Rekao je kako svatko do nas u život ulazi i kroz njega ide sa vlastitim očekivanjima, strahovima, željama, ali uputstva za kako baš i ne vrijede. Naše vlastite misli i iskustva kadkada neće pomoći drugima i odgovarati im. U nastavku je progovorio o pismoznancima i Isusovu odnosu kako prema njima tada tako i prema ljudima odnosno svećenicima danas. Slavljeniku Josipu poručio je kako su svi svećenici pozvani biti pastiri ne svoga osobnog kraljevstva, nego Božjeg  kraljevstva, pastira koji ide zajedno s Božjim narodom (kako kaza papa Franjo). Svećeništvo nije karijera, ono je služenje. Naš zadatak nije da govorimo svoje mišljenje, svoja iskustva ili osjećaje, nego da otvorimo i dopustimo prostor kako bi se dogodio susret čovjeka s Božjim milosrđem. U završnom dijelu, zaželio je mladomisniku Josipu da ne bude onaj koji će pitati koji je smisao svećeništva, nego onaj koji će dati svome svećeništvu smisao. Okupljene vjernike pozvao je mole Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.

Tijekom euharistijskog slavlja, a poslije propovijedi vlč. Ivan blagoslovio je bogoslužno posuđe i misno ruho koje je mladomisnik dobio na dar.

Pjevanje tijekom sv. Mise animirao je zbor Mladih župe Prozor uz ravnanje s. Marinele Zeko, SMI.

U koncelebraciji su pored vlč. Ivana i slavljenika vlč. Josipa Papka sudjelovali još i: vlč. Franjo Ivandić i vlč. Stipo Knežević (nekadašnji prozorski župnici); vlč. Ivan Butum i vlč. Stjepan Didak (nekadašnji prozorski kapelani); vlč. Mario Juričević, salezijanac, vlč. Branko Jurić i vlč. Ljubo Zadrić (domaći sinovi) te svećenici vlč. Ivan Dragičević (župnik župe Čardak) i vlč. Sandro Jurešić (odgojitelj u internatu KŠC-a sv, Josipa Sarajevo).

Poslije završnog blagoslova i otpusta vjernika, upriličen je susret i večera za pozvane uzvanike ispod postavljenog šatora u dijelu župnog dvorišta.

Središnje euharistijsko odnosno mladomisničko slavlje biti će upriličeno sutra, 13. kolovoza na trgu dr. Josipa Stadlera s početkom u 11 sati.

Civilni kum mladomisnku Josipu biti će gosp. Josip Ćurić, a crkveni kum biti će vlč. Ivan Butum (župnik župe sv. Josipa Radnika Turbe kod Travnika i upravitelj župe sv. Ilije Korićani)koji će na mladoj misi i propovijedati.

Tekst i foto: Župa Prozor