Kao što je bilo i najavljeno tijekom jučerašnje proslave Mlade mise, danas u nedjelju 26. srpnja 2015., slavljena je sv. Misa sekundicija mladomisnika Ljube Zelenike u župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol.

Mladomisnik Ljubo u 11 sati uz koncelebraciju vlč. Miljenka Džalte i vlč. Ivana Karače predslavio je sv. Misu u uzdolskoj župnoj crkvi.

Prema riječima mladomisnika vlč. Ljube, nakana euharistijskog slavlja bila je molitva za pokojne djedove i bake iz obitelji Zelenika i Grubeša te ostalu rodbinu i župljane župe Uzdol.

Nakon navještenog teksta evanđelja nazočnima se u prigodnoj i nadahnutoj propovijedi obratio mladomisnikov „crkveni kum“ vlč. Ivan Karača, župni vikar u župi Lug-Brankovići.

Tijekom propovijedi vlč. Ivan dao je nekoliko odgovora na pitanje – Što to čovjek stvarno treba? U završnom dijelu propovijedi nazočnima je poručio, kako su praktične brige za potrebite provjera autentičnosti kršćanskog života pojednica i zajednice, jer je Bog najčešće na onim mjestima od kojih većina ljudi okreće glavu i bježi.

Riječi dobrodošlice, pozdrava, zahvale, obavijesti, poziva uputio je mjesni župnik, koji je mladomisniku Ljubi u ime župe Uzdol poklonio uokvirenu fotografiju Uzdolskog križa. U završnom dijelu sv. Mise nazočnima obratio se i sam mladomisnik Ljubo, zahvalivši se svim onim župljanima župe Uzdol koji su zajedeno sa župnikom Džaltom pridonijeli proslavi Mlade Mise.

Liturgijsko pjevanje animirali su članovi mješovitog župnog zbora predvođeni gđicom Ivanom Kolakušić.

Prije mladomisničkog blagoslova i otpusta naroda, mladomisnik Ljubo predvodio je Molitvu Opijela za pokojne u Memorijalnom centru u kojemu su između ostalih Uzdolskih žrtava ukopane i njegove dvije bake: Dragica Zelenika r. Kovčalija i Mara Grubeša r. Zelić.

Poslije upriličenog druženja, narodnog veselja te okrjepe na prostoru ispred župne crkve koju je pripremila mladomisnikova obitelj, na rimokatoličkom groblju Uzdol, gdje su između ostalih ukopana i njegova dva djeda: Ljubo Zelenika i Pavo Grubeša, mladomisnik Ljubo izmolio je Molitvu Opijela za pokojne članove svoje uže i šire obitelji, rodbine, odnosno sve ukopane u ovome groblju.

Mladomisnik  Ljubo, Misu sekundiciju slavio je u župi Uzdolu jer su njegovi obiteljski korijeni odavde.

Pripremio: Marinko Rumbočić