Zavičajno kulturno-umjetničko društvo Rama organiziralo je u Interpretacijskom centru Terra Panonica svoju tradicionalnu 14. Smotru folklora Običaji starog zavičaja, koja je ove godine zbog pandemije korona virusa okupila uz domaćine svega još dvije skupine.

Pozdravljajući sudionike i posjetitelje predsjednik ZKUD Rama Jure Vidakušić je kazao da su ograničili broj sudionika i posjetitelja.



-Bitno je da čuvate baštinu i prenosite na mlađe generacije. Zahvala KUD-u Rama koje svake godine ima brojne nastupe i aktivnosti – istakla je gradonačelnica Pleternice  Marija Šarić, koja je otvorila smotre.

Domaćini ZKUD Rama predstavili su se pjesmama starog kraja koje su se pjevale u različitim prigodama, Jure Vidakušić je uz gusle izveo aktualnu  vlastitu pjesmu o koroni, a Zoran Suton je svirao gajde i frule uz koje je pjevala mješovita pjevačka skupina pleterničkih Ramaca.



Češka beseda iz Bjeliševca predstavila se sa pjesmama iz svoje pradomovine, a pjevačku skupinu na harmonici je pratio Goran Hruška.

Nekoliko slavonskih pjesmama, među kojima je i skladba Slavonsko jutro izvedena i nagrađena na Festivalu Zlatni glas zlatne doline 2017. godine u Kaptolu(izvođači  skupina Baće i Žeteoci), izvela je muška pjevačka skupina HKUD Slavonija iz Jakšića pod vodstvom Miroslava Kindlera.



Na kraju smotre zahvalnice su uručene gradonačelnici Mariji Šarić, zatim članici KUD-a Bari Ravlić uz poklon za imendan, te sudionicima programa.










 


Foto: Ante Krstanović