U srijedu, 28. listopada 2020. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova pod svetom misom, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić za svećenika je zaredio đakona vlč. Josipa Dedića.

U koncelebraciji s nadbiskupom Puljićem bilo je tridesetak svećenika, bogoslova i sjemeništaraca. Na početku misnog slavlja kardinal je pozdravio suslavitelje, rodbinu ređenika, sve vjernike i na poseban način kandidata đakona Josipa Dedića.

Nakon što je kandidat predstavljen, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, vrhbosanski je nadbiskup uputio prigodnu homiliju. Na početku koje je istaknuo kako želi, na blagdan Svetih apostola Šimuna i Jude, da svi mi kršćani budemo svjesni svoga identiteta i da imamo hrabrosti svakodnevno klesati svoju narav, izgrađujući taj identitet u vremenu kada se to nerijetko i gubi. Obraćajući se ređeniku, kardinal Vinko naglasio je kako mu je dužnost izgrađivati zajednicu u svetome redu, ali i naviještati Riječ Božju. "Neka ona zato izlazi iz tvoga srca, iz tvoje duše", kazao je propovjednik nastavljajući:

"Bog ti je dao kao svećeniku najveću dužnost, skrb o ljudskim dušama i oprost grijeha. A druga dužnost koju ti je dao je euharistijia - najsvetiji čin na svijetu. Moramo svakodnevno biti svjesni toga što nam je Boga podario, to govorim tebi ali i svima nama. (...) Ti si zaređen da donosiš blagoslov. Ti si blagoslov! Narod od tebe očekuje da zračiš Kristov blagoslov ", zaključio je vrhbosanski nadbiskup, napominjući da vlč. Josip danas slavi rođendan te kazao kako je to prilika zahvaliti Bogu na daru života.

Nakon homilije uslijedio je sam obred ređenja tijekom kojeg su ređenik obećao cijeloga života vršiti službu svećeništva, obavljati službu riječi u propovijedanju evanđelja i izlaganju katoličke vjere, pobožno i vjerno slaviti otajstva prema predaji Crkve te se posvećivati Bogu za spasenje ljudi. Dok su svi u katedrali pjevali litanijske prošnje, ređenik je ležao prostrt na tlu. Zatim je uslijedio najvažniji čin ređenja kada je kardinal Puljić položio ruke na glavu ređenika moleći u tišini.

Zbog aktualne pandemije koronavirusa drugi svećenici nisu polagali ruku na glavu ređenika kao znak zajedništva. Pošto je izmolio molitvu ređenja, kardinal Puljić pomazao je svetim uljem dlanove ređenika i predao mu hostije i kalež te stiskom ruke dao znak mira. Potom je uslijedila euharistijska služba, a novozaređeni svećenk zauzeo je mjesto za oltarom pokraj kardinala Puljića na slavlju svoje prve svete mise.

Na kraju svete mise kardinal Puljić podijelio je novom svećeniku svjedodžbu o ređenju te zahvalio Bogu nad ovome daru, jer je, kazao je, svaki novi svećenik dar Crkvi. Prije nego što je kardinal Puljić blagoslovio sve nazočne,  vlč. Josip svima je podijelilo svoj mladomisnički blagoslov.

Mlada misa vlč. Dedića bit će u subotu, 31. listopada u njegovoj rodnoj župi Presvetoga Srca Isusova u Prozoru.

Josip Dedić sin je Ante i Jele r. Petrović, rođen 28. listopada 1996. u Livnu. Dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru, gdje je također kršten i krizman. Gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu. Primio je sve službe i ispunio sve potrebne uvjete.

J.Vr.,KT / Foto: SB