Dana 20.2.2015, u prepunoj dvorani u HC-u održan je prvi dio humanitarne akcije „Odrecimo se podjela“ u organizaciji OO mladeži HDZ-a BIH Rama. Prije početka predavanja don. Ivana Butuma, prisutnima se obratila predsjednica mladeži HDZ BIH Rama Adrijana Prskalo pozdravivši sve prisutne i zahvalivši im se na dolasku.

„Samo ime ove humanitarne akcije „Odrecimo se podjela“ govori koji je prvotni cilj mladeži bio pokrenuvši akciju. Razgovarajući na odboru donijeli smo odluku da kroz ovu akciju probamo ujediniti sve žitelje naše općine, da zaboravimo na podjele bar u ovo korizmeno vrijeme te da pokušamo i socijalno najugroženijim obiteljima omogućiti da dostojanstveno dočekaju Uskrs.“ – rekla je Adrijana.

Poslije pozdravnog govora predsjednice, don. Ivan Butum je održao sažeto ali jako korisno predavanje na temu „Odricanje kroz korizmu“ nakon čijeg izlaganja je bilo prostora za pitanja, gdje su se svi aktivno uključili pitanjima a i komentarima.

Don. Ivan je u prvom dijelu svoga predavanja ispričao kratku, ali zanimljivu priču o lijenom sokolu što je bio dobar uvod u predavanje, te zatim definirao što je to odricanje i koji je smisao samog odricanja.

Poslije uvodnog dijela don. Ivan je nabrojao 7 načina kako imati dobru korizmu : 1. Napravite sebi plan, 2. Pročitajte dobru knjigu, 3. Ispitajte sebe, 4. Priznajte i ispovijedajte svoje grijehe, 5. Molite, 6. Postite, 7. Dajte milostinju.

Na koncu predavanja istaknuo je sljedeće : “Ove korizme dajte najbolje od sebe. Potrudite se iskorijeniti grijeh i njegovati svetost. No, kad padnete i pogriješite, shvatit ćete da čak i oni koji se mogu smatrati pravednima padaju sedam puta dnevno. Neka vaš neuspjeh bude pouka u poniznosti koja vas vodi natrag milosti Božjoj koja teče iz pravednog Srca Isusova. U konačnici to je istinsko srce korizme.“

Poslije predavanja svi koji su željeli mogli su dati dobrovoljne novčane priloge kako bi se Uskrs uljepšao i onim obiteljima kojih se nitko ne sjeti.

Drugi dio humanitarne akcije mladež planira za kraj korizme, kada će don Ivan Butum održati drugo predavanje na temu „Crkva i politika“ te će se poslije tog predavanja, točnije u Velikom tjednu, obići socijalno najugroženije obitelji u našoj općini.
OO Mladeži HDZ BIH RAMA