U četvrtak, 31. svibnja 2018., u Domu kulture u Prozoru svečano je obilježena 10. godišnjica postojanja HKUD-a „Rama“.

Dug je put iza njih, velika ljubav, odricanje i iznad svega vjera u ono što rade. Ostati dosljedni sebi u nekim trenutcima i nije bilo lako, međutim društvo koje čvrsto stoji na zemlji i ne boji se ni vjetorva, ni oluje to može. To je HKUD „Rama“. Toliko članova, toliko ljubavi, toliko pjesme i rada!
 
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Rama“ osvnovano je 19. srpnja 2008. godine. Ciljevi drušva su njegovanje i unapređenje kulturnog života Hrvata ramskog kraja, očuvanje i promicanje narodnih igara, plesova i običaja hrvatskog naroda Rame, te promicanje duhovne tradicije kraja čuvanjem i njegovanjem njezine izvornosti i osobnosti.

Društvo broji 40 stalnih članova i 40 djece koja pohađaju školu folklora, što pokazuje da ono što njeguju prenose i na mlađe naraštaje, te tako postaju pravi čuvari „Ramskog blaga“ i hrvatskih ognjišta u našem kraju. Pri društvu djeluje i Etno skupina „Čuvarice“.



HKUD „Rama“ je imalo mnogo zapaženih nastupa. Gdje god su bili trudili su se dostojanstveno predstaviti kulturnu baštinu Rame. Sudjelovali su na Ramskim susretima u Požegi, Zagrebu i Voloderu, zatim na smotrama folklora u Gučoj Gori, Jajcu, Ružićima (Grude), Uskoplju, Gatama (Omiš), Jasenici (Mostar). Na poziv gospodina Vladimira Kuraje i FS Kolo sudjelovali su na manifestaciji „Kolo igra a gospoda glede“ u Zagrebu. Odlično ocijenjene nastupe imala su djeca na smotrama dječjeg folklora u Rodoču i Muću.

Društvo ima redovite probe svakog petka u terminu od 18:15 do 21:00 u OŠ Marka Marulića u Prozoru. Predsjednica, voditeljica i koreografkinja društva je Biljana Glibo, magistra glazbene kulture i etnomuzikologije.



HKUD „Rama“ je pokrenulo i kulturnu manifestaciju pod nazivom „Ramski dani kulture“ koji bi trajali po nekoliko dana u mjesecu svibnju. Na manifestaciji bi sudjelovalo i do 200 sudionika iz Rame i šire, uglavnom mladih. Program je bio bogat i raznovrstan, od predstavljanja knjiga, duhovne glazbe, kazališnih predstava, dječjeg festivala, večeri folklora, izložbe slika i fotografija, modne revije i dr. Održane su četiri u nizu i prekinute zbog financijskih problema i nerazumijevanja za kulturu općenito.

Na početku sinošnje „Večeri folklora“ gosti su imali priliku vidjeti prezentaciju HKUD-a „Rama“ kroz fotografiju. U svečanom programu vidjeli smo koreografije koje su izvela djeca i mladi: „Di si bila Ružice“, „Osu se nebo zvizdama“, „Vran planino ispod tebe Rama“. Skupina odraslih folkloraša izvela je koreografiju „Dođi dragi i sinoć si bio“. Gosti večeri bili su muška i ženska skupina HKUD-a Uzdol.



Na kraju prekrasne večeri gostima se obratila voditeljica HKUD-a Rama gđa. Biljana Glibo.

„Dragi prijatelji i dragi gosti od srca hvala što ste došli i na taj način pokazali da vam je stalo do nas i onoga što mi radimo. Susret s živom foklornom glazbom doživjela sam u svom životu kroz tri koraka: u svojoj obitelji, kroz ljubavm moga pokojnog oca, koji je živio za pjesmu i bećarac, drugi moj korak je HKUD Uzdol, neiscrpno blago folklorne baštine i prekrasnih ljudi kojima se zahvaljujem i od koji sam puno naučila. Treći korak je moje društvo HKUD „Rama“, društvo koje volim svim svojim srcem, djecu, mlade i odrasle. Ne mogu reći da je sve ove godine bilo lako, ali danas se ne želim žaliti, želim zahvaliti dragom Bogu na svim ovim ljudima koje mi je povjerio. Ne smijemo dozvoliti da se ovo ugasi. Što je narod bez kulture, vjere, tradicije, jezika? Bojim se ako nestane ovih običaja da ćemo nestati i mi kao narod!“ kazala je u svom obraćanju gostima gospođa Biljana.

Vjerni medijski pratitelj HKUD-a „Rama“ već godinama je i naš portal www.rama-prozor.info

Biljo tebi i HKUD-u „Rama“ čestitamo 10. obljetnicu postojanja!