Žitelji Rame prethodnih su dana bili pozitivno iznenađeni, te putem društvenih mreža iskazali oduševljenje, pojavom novog velikog osvijetljenog križa na Makljenu koji je nakon nekoliko godina zamijenio stari dotrajali drveni križ. Izgradnja križa, simbola Isusove muke i uskrsnuća, pomirenja i vječnog spasenja, ideja je i djelo mještana Gmića.

Današnji dan, Ilijindan, svake godine Gmićani obilježavaju i proslavljaju svetom misom na svom groblju u središtu sela, koje slovi kao jedno od najstarijih grobalja na Općini. Sveti Ilija, veliki starozavjetni prorok i svetac od davnina je patron i zaštitnik sela Gmići, ali i Bosne i Hercegovine. Tradicija je da se nakon svete mise misari najprije okrijepe pod velikom orahom ispod groblja uz čašicu rakije i razgovor, a potom se odlazi obiteljskim kućama gdje se na bogate trpeze i ručkove poziva rodbina i prijatelji.

U popodnevnim satima druženje se nastavlja uz zabavu i sportske aktivnosti na Makljenu gdje se svake godine održava tradicionalni turnir u malom nogometu na kojem se okupe brojne ekipe i nogometni ljubitelji.

Ove je godine program druženja obogaćen i nastavljen na Gradini gdje su mještani sela  upriličili otvorenje novog križa i spomen obilježja za poginule branitelje HVO-a u Domovinskom ratu, koji su položili svoje živote braneći Ramu na prvim crtama Crnog Vrha i područja koja gravitiraju Makljenu. Nakon otvorenja križa i spomen obilježja, mještani su upriličili domjenak za sve nazočne uz razgovor i druženje na Gradini, s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na prirodne ljepote Prozorske kotline i Ramske doline.

Uz želju da ovo bude mjesto dobrodošlice, pijeteta i okupljanja za sve ljude koji žele uživati u miru, ljepoti i Božjim blagodatima.

Gmićani