U subotu, 20. veljače u župi Uznesenja BDM Rama-Šćit održan je IV. krug dekanatskog susreta župa Ramskog dekanata u sklopu pripremne faze Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Na susretu su osim s. Ivanke Mihaljević, članice Povjerenstva za pripravu Sinode sudjelovali predstavnici župa ramskoga dekanata te župnici i pojednini svećenici.

Susret je započeo u 10 sati, Molitvom za Sinodu te govorom dekana ramskog dekanata i župnika župe Gračac, fra Mate Topića koji je inače moderirao ovim susretom.
Tijekom prve točke radnog dijela susreta, župnici i pojedini vijećnici iznijeli su kratke izvještaje O iskustvima rada svojih Vijeća.

Tijekom druge točke, nazočni su mogli priliku poslušati predavanje O sudjelovanju u suodgovornosti vjernika laika u životu mjesne Crkve koje je izložila gore spomenuta s. Ivanka Miheljević.

Završni dio radnoga dijela susreta protekao je u osvrtu, pitanjima ..., a potom je među nazočnima predstavnicima župa provedena je V. sinodska anketa.
Poslije radnog dijela i pauze, kao vrhunac susreta u samostanskoj kapelici sv. Petra, upriličeno je euharistijsko slavlje.

Svetu misu uz suslavlje sedam svećenika predvodio je i tijekom nje propovijedao gore spomenuti fra Mato Topić.
Dekanatski susret Ramskog dekanata okončan je zajedničkim ručkom i druženjem svih sudionika u velikoj samostanskoj dvorani gdje je bio upriličen i radni dio susreta.

Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: Marinko Rumbočić i vlč. Andrej Lukanović