U subotu, 14. ožujka u župi Uznesenja BDM Rama-Šćit održan je dekanatski susret župa Ramskog dekanata u sklopu pripremne faze Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Na susretu su sudjelovali svećenici, redovnici, redovnice, katehete, vjeroučitelji te pastoralni i ekonomski vijećnici iz župa spomenutog dekanata.

U velikoj dvorani franjevačkog samostana, susret je započeo Molitvom za Sinodu te uvodnim i pozdravnim govorom dekana ramskog dekanata i župnika župe Gračac, fra Mate Topića koji je inače moderirao ovim susretom.

Tijekom prvoga radnog dijela susreta, župnici i pojedini vijećnici predstavili su poduzete aktivnosti u pojedinim župama vezanih za pripreme oko održavanja Sinode.

Isto tako, nakon pozdrava, nazočni su mogli poslušati predavanje koje je predstavila časna sestra Ivanka Mihaljević, članica povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Završni dio radnoga dijela susreta protekao je u osvrtu, raspravi i iznošenju konkretnih prijedloga i sl.

Poslije radnog dijela i pauze, kao vrhunac susreta u samostanskoj kapelici sv. Petra, upriličeno je euharistijsko slavlje. Svetu misu uz suslavlje pet svećenika predvodio je i tijekom nje propovijedao gore spomenuti fra Mato Topić. Dekanatski susret Ramskog dekanata okončano je zajedničkim ručkom i druženjem svih sudionika.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić