Formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, kako se i pretpostavljalo prije listopadskih općih izbora, bit će neizvjesno, a kako sada stvari stoje, to se neće tako lako ostvariti.

Neki vjeruju da će do konstituiranja vlasti ipak doći, a neki nisu preveliki optimisti s obzirom na to da je na potezu i Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje bi idućeg tjedna trebalo donijeti odluku hoće li mandate u Domu naroda FBiH raspodijeliti po popisu stanovništva iz 1991. godine ili prema posljednjem popisu iz 2013. godine.

SIP je trenutno pod velikim pritiskom javnosti, posebno političkih subjekata, jer veliki broj njih osuđuje odluku SIP-a, koja zapravo još nije ni donesena. Kako god SIP odluči, zadnju riječ će najvjerojatnije dati Ustavni sud BiH, pišu Nezavisne novine koje su kontaktirale neke od predstavnika političkih stranaka u Federaciji.

Većina njihovih sugovornika nada se kako HDZ BiH neće ići tako daleko u blokiranju formiranja vlasti, jer prema mišljenju nekih, nastupio bi “pravni vakuum”, ne bi se mogla formirati vlast ni na razini BiH, a neki, pak, misle da ta stranka neće ići tako daleko, jer želi u vlast.

Dženan Đonlagić (DF), još aktualni zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, a uskoro i novi zastupnik u Zastupničkom domu BiH, kaže da, ukoliko SIP ne postupi onako kako mu nalaže Ustav FBiH, pa onda i Ustav BiH, Federaciju BiH, a time i razinu države BiH, očekuje velika kriza.

Očekuje nas mrak, jer nećemo moći konstituirati vlast ni na razini FBiH, a ni na razini BiH. Ući ćemo u jedan pravni vakuum, iz kojeg ćemo teško izaći. Zbog toga je velika odgovornost na SIP-u. Od njih ovisi da li će konstituiranje vlasti i provedba izbornih rezultata biti samo pusti san i u tom slučaju, slobodan sam reći, da će nastupiti rock and roll u državi, ili ćemo na miru konstituirati vlast, kaže Đonlagić.

Elvir Karajbić (SDP BiH), još aktualni zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, kaže kako očekuje da netko formira vlast u FBiH, te da će to biti onaj tko prvi osigura većinu od 50 % plus jedan.

Netko će već to uraditi. Ne sumnjam da će se to dogoditi. Podsjećam vas da je i 2010. godine konstituirana vlast u ožujku i travnju, kaže Karajbić, te dodaje da je prerano govoriti o tome kako će biti konstituiran Dom naroda FBiH. Ističe da još nisu raspodijeljeni mandati od strane SIP-a BiH te da se ne zna tko će i koliko mandata dobiti u Domu naroda FBiH.

Salmir Kaplan (SDA), aktualni zastupniku Predstavničkom domu FBiH, a po svemu sudeći, to će biti i u sljedeće četiri godine, kaže da nitko ne može u potpunosti blokirati implementaciju izbora.

Izvršne i zakonodavne vlasti će biti, a sad, hoće li se ona formirati na vrijeme ili sa zakašnjenjem, ostaje za vidjeti. HDZ je pokušao blokirati konstituiranje vlasti 2010, pa je vlast formirana bez njih. Oni to znaju i siguran sam da neće biti blokade, kazao je Kaplan.

Nitko od dužnosnika HDZ-a BiH u petak nije bio dostupan za komentar, s obzirom na to da je bio veliki katolički praznik – Dušni dan.