Finska policija uhitila je petoricu ljudi u stanu u Turkuu tijekom noći u istrazi napada nožem u kojemu su ubijene dvije osobe, priopćila je policija u subotu.

Policajci su ranili iz vatrenog oružja osumnjičenog koji je izveo napad nožem u petak, uhitivši ga nakon što je u poslijepodnevnim satima krenuo u ubilački pohod na trgu u središtu Turkua. Policija je u subotu proopćila da je povećan broj povrijeđenih u napadu sa šest na osam.

''Izvedena je racija i sada imamo šestoricu osumnjičenih u pritvoru, glavnog osumnjičenog i petoricu ostalih'', izjavio je detektiv superintendent Markus Laine iz Nacionalnog istražnog biroa za AFP.

''Istražujemo ulogu ostale petorice, ali još nismo sigurni imaju li oni ikakve veze s napadom. Mi ćemo ih ispitivati, nakon čega vam mogu reći više. Oni su, međutim, bili u kontaktu s glavnim osumnjičenim'', kazao je Laine.

Policija nije potvrdila identitet osumnjičenog, ali je Laine kazao da su istražitelji "prilično sigurni" tko je on.

Policija ga je dosad samo opisivala kao "mladog čovjeka stranog porijekla", ne pružajući druge detalje osim što je navela da sarađuje s finskom imigracijskom službom.

Osumnjičeni se liječi u postrojbi intenzivne njege nakon što je ranjen vatrenim oriužjem.

Motiv napada još je nepoznat, i policija je odbila da potvrdi da je povezan s terorizmom.

''Još nismo ispitivali glavnog osumnjičenog zbog njegovog zdravstvenog stanja'', kazao je Laine.

U medijskim izvještajima u Finskoj navodi se kako policija vjeruje da je osumnjičeni birao svoje žrtve nasumično, ali Laine to nije mogao potvrditi.

Policija je priopćila da je osumnjičeni najvjerovatnije djelovao sam, ali je dodala da traga za "ostalim mogućim počiniteljima".