Finska planira podići novu ogradu na dijelovima granice s Rusijom nakon ruske invazije na Ukrajinu, doznaje se danas od vlade.

Strahujući da bi Moskva mogla iskoristiti migrante u svrhu političkog pritiska, Helsinki je u četvrtak predložio nacrt amandmana o učvršćivanju ograde na nekim dijelovima granice duge gotovo 1300 km. Njegovo stupanje na snagu treba biti "što prije".

Vijest dolazi nakon finske kandidature u NATO, zbog čega se ta nordijska zemlja boji takozvane hibridne reakcije, poput računalnih napada i nevojnih destabilizacijskih operacija.

"Sada želimo izgraditi čvrstu ogradu koja će djelovati kao stvarna zapreka"

"Svrha ovog zakonskog nacrta je poboljšati operativnu sposobnost granične službe kao odgovor na hibridne prijetnje", rekla je za AFP Anne Ihannus, savjetnica u ministarstvu unutarnjih poslova.

"Rat u Ukrajini potaknuo je na žurno rješavanje tog pitanja", istaknula je dužnosnica.

Trenutačno Finska ima na granici drvenu ogradu koja priječi prolaz životinjama.

"Sada želimo izgraditi čvrstu ogradu koja će djelovati kao stvarna zapreka", rekla je Sanna Palo, ravnateljica odjela za pravne poslove graničarske službe.

"Ograda se najvjerojatnije neće protezati duž čitave granice, ali će zaštititi mjesta koja smatramo najvažnijima", rekla je.

Posebni punktovi za tražitelje azila

U slučaju priljeva migranata vlada će predložiti da se otvore posebni punktovi na granici za prihvat tražitelja azila.

Ta prioritetna mjesta će se odrediti kasnije, kao i proračun za taj projekt, dodaje ministarstvo unutarnjih poslova.

Granica većinom prolazi kroz slabo naseljeno područje.