Do sada, već ste se trebali riješiti svih loših navika, poput oslanjanja na kreditne kartice i razmišljanja da će one pokriti sve vaše troškove ili navike da ne štedite gotovo nikako.

Tridesete su doba kada trebate postaviti temelje za ostvarivanje određenih financijskih ciljeva i razvijati ih do novih deset svjećica na vašoj rođendanskoj torti. Ovo su neke od navika koje biste trebali razviti u svojim tridesetima.

Učiniti vaše prihode što većima
Dosada, već ste svjesni što želite radite i koje vještine imate, a koje vas izdvajaju od ostalih kolega. Sada je prava prilika da na poslu tražite povišicu i da svoje znanje i talent dodatno unovčite van vašeg glavnog posla, kroz razne seminare, web prodaje, instrukcije...

Ulažite u svoje životno osiguranje
Sada je pravo vrijeme i da krenete razmišljati i o nešto daljnjoj budućnosti i primanjima za vašu djecu ili bračnog para, u slučaju da vam se nešto dogodi. Odredite godišnju sumu koju možete izdvajati, ovisno o vašem načinu života i primanjima i investirajte u ovaj tip osiguranja.

Riješite se studentskih dugova
Sada kada zarađujete više nego dok ste studirali, vrijeme je da otplatite vaše dugove.

Razmislite o kupovini nekretnine
Sada kada ste svjesni svojih primanja, vrijeme je i da razmislite želite li investirati u vlastiti dom. Zatražite pomoć financijskog stručnjaka i zamolite ga da vam shodno vašim primanjima kreira plan kako i koliko možete izdvojiti za novu nekretninu. Smanjite troškove kroz kreditne kartice i ozbiljno se bacite na uštedu.

Investirajte
Tridesete su doba kada biste trebali svoj novac uložiti u zanimljiv start up projekt, odvažiti se na pokretanje vlastitog biznisa ili obiteljski projekt. Naravno, pazite da prilikom investiranja napravite pozamašnu količinu istraživanja o projektu u koji ulažete, ali i vašem financijskom stanju.

Kreirajte fond za 'hitne slučajeve'
On bi trebao sadržavati novac za 3-6 mjeseci mjesečnih životnih troškova. Novac čija štednja neće uvelike utjecati na vaš način života je novac koji biste trebali pospremiti u ovaj fond.