Ramska mladosti, sudbina Rame u Vašim je rukama. Na Vama je hoćete li dozvoliti da Rama dođe u situaciju da Ramu više nama tko braniti, da za Ramu više nema tko poginuti? Naši pradjedovi su, unatoč velikim iseljavanjima kada je u jednom mahu otišlo skoro pola Rame, znali sačuvati ju od uništenja i znali osigurati da za Ramu ima tko i poginuti ako treba!

Naši djedovi su unatoč svjetskim ratovima, četničkom pokolju i svim drugim nedaćama znali i uspjeli sačuvati i održati život u Rami i Ramu ostaviti u sigurnim rukama! Naši očevi su unatoč dvama velikim komunističkim ofenzivama, vodi i "privremenom radu", i ostalim partijsko-udbaškim smicalicama znali sačuvati ognjišta od gašenja! Oni su unatoč masovnim odlascima na te "privremene radove" ostavljali obitelji u Rami i tako su sačuvali ramska ognjišta od gašenja.

Na žalost, taj "privremeni rad" bi potrajao sve do njihovih mirovina, ali vraćali su se nakon umirovljenja.

Rama je ostala, opstala i sačuvana!

Mi, vaši očevi, smo također znali i uspjeli sačuvati Ramu unatoč svim silama i nepravdama koje su bile protiv nas. Svi smo mi plaćali velike cijene, velike žrtve, ali, te su žrtve imale smisla jer nisu bile uzaludne. Svaka žrtva ima smisla ako nije uzaludna, ako ispuni cilj za koji se žrtvuje.

E sad, prijatelji dragi, na Vama je, na mladosti Rame, na Vama je hoćete li dozvoliti da se za Ramu nema više tko boriti, da za Ramu više nema tko poginuti! Znam, vremena su teška, znam također da vam ni vlasti ne ulijevaju previše nade i optimizma, naprotiv, znam također da ni vjerske vođe nisu na razini zadatka.

I onda kad vidite sve, kad vidite kako prolaze vaši očevi koji su se istinski borili i ginuli za Ramu, osim onih nekolicine privilegiranih kojima je sve upitno osim stečene privilegije, kad sve to pogledate i vidite onda se s pravom postavlja pitanje; što se nudi našoj mladosti da ostane na ognjištu?

Da tu saviju gnijezdo, stvaraju nove obitelji i nove živote.

Znam, ma koliko se trudio, ne mogu naći skoro pa ni jedan pozitivan primjer. Ali, uvijek postoji ali, nikome od onih pobrojanih prije vas nije bilo lako, nikome nije teklo med i mlijeko.

Ni jedne vlasti za njih nisu imale razumijevanja, naprotiv, šikanirani su, ponižavani, ugnjetavani čak i ubijani! I svemu tome unatoč su ostajali i borili se. To je bilo moguće samo ako se u čovjeku stvori otpor ugnjetačima, terorizatorima, jak otpor svima koji ga žele uništiti! Ako se takav otpor stvori onda čovjek može sve!

I sve te generacije prije vas su baš ti otpori držali i zadržali tu gdje jesu i omogućili da Rama ostane svoja! Ma koliko teško bilo postoji način, nema tako krizne situacije iz koje nama izlaza, izlaz postoji samo ga treba pronaći!

Ova trenutačna situacija je krajnje zabrinjavajuća, dramatična, sva zvona za uzbunu trebaju biti uključena!

Jer uz ovakvu politiku, uz ovakav način rada, uz ovakvo ponašanje, pa i vas mladih, Rama nema budućnosti!!!

Unatoč svim tim nepravdama koje se spram vas događaju, unatoč svemu tome Vi imate također dobar dio odgovornosti, a to je STRAH, strah od novog života, strah od zasnivanja obitelji i stvaranja novog života i nove vrijednosti!

Nitko od nas prije vas nije imao idealne uvjete, pa ni za stvaranje novih obitelji i novih života, ali ljudi su jednostavno shvatili da je to to, zasnivali su bračne zajednice, stvarali nove živote i nove vrijednosti, u Rami ili van Rame poznato vam je, ali je novi život stvaran.

Uvijek se odlazilo s ovih prostora, ali se uvijek i ostajalo!

Zadnji je trenutak da sjednete, da razmislite i da odlučite, hoćete li da i vi sutra imate kome pričati ovo što ja pričam vama ili hoćete da se Vašim odlaskom zatvori RAMSKA KNJIGA???

Piše: Ivan Filipović