Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u petak je oštro upozorio vladine dužnosnike koji su navodno upleteni u ilegalnu trgovinu drogom da će, budu li se opirali uhićenju, biti ubijeni.

Duterte je izdao upozorenje istodobno dok skupine za zaštitu ljudskih prava osuđuju porast broja ubijenih u njegovoj kampanji protiv droge, u kojoj je samo u jednom mjesecu ubijeno blizu 500 ljudi.

"Vi, kučkini sinovi, niste nikada pomislili kamo će ovaj problem odvesti? Stvarno ću vas sve pobiti. Vidite li što ste napravili Filipincima? I onda očekujete da vam oprostim", kazao je nimalo nježno, ne birajući riječi, 71-ogodišnji filipinski predsjednik.

"Moj je nalog pucati i sve vas pobiti", poručio je on u izjavi novinarima nakon posjeta policajcu ranjenom u operaciji otkrivanja trgovaca drogom u pokrajini davao Del Sur, blizu Davao Cityja, u kojem je nekad bio gradonačelnik.

"Ići ćete prvi, ispred civila"

"Vi koji ste u vladi, u policiji, vojsci, koji ste gradonačelnici, ići ćete prvi, ispred civila", kazao je Duterte.

On je imenovao pet policijskih generala, uključujući dva dužnosnika u mirovini, kao i jednog gradonačelnika i njegova sina kao one koji su navodno upleteni u krijumčarenje droge.

Njegovi pomoćnici najavljuju da će predsjednik imenovati desetke drugih dužnosnika lokalnih vlada koji su umiješani u ilegalnu trgovinu drogom.

Skupine za ljudska prava istodobno su osudile ubijanja i pozvale Dutertea da poduzme korake kako bi se osigurala prava osumnjičenih i pridržavanje procedure koja jamči vladavinu prava u operacijama slamanja krijumčarenja droge, prenosi Hina.