Predsjednik Fife Gianni Infantino predložio je širenje svjetskog prvenstva na 48 momčadi, više nego što je predlagao u svojim predizbornim obećanjima. Predlaže odigravanje pretkola grupne faze nakon kojeg bi se 16 momčadi oprostilo od Mundijala već po prvom porazu. Novi format opravdao je željom da se "pomogne sirotinji", baš kao Michael Platini s Eurom, a ne boljom zaradom.

U skupine bi se plasirale 32 momčadi, baš kao u dosadašnjem formatu, a nakon razigravanja u skupini, slijedile bi utakmice na ispadanje. Uoči izbora za Fifinog predsjednika Infantino je obećao proširiti SP na 40 reprezentacija. Upravljačko tijelo Fife u siječnju će odlučiti formatu natjecanja na idućoj svjetskoj smotri.
 

Rasprava ovaj mjesec, odluka u siječnju

"Imamo ideje, sad samo valja pronaći najbolje rješenje, raspravljat ćemo već ovaj mjesec, a konačnu odluku ćemo donijeti početkom iduće godine," otkrio je 46-godišnjak.
"Želimo ispitati sve opcije i uvidjeti koja je najbolja."

Infantino je na čelu krovne svjetske nogometne organizacije od veljače tekuće godine, izabran je po odlasku osramoćenog Seppa Blattera.

"Moj prijedlog je SP s 48 momčadi, u principu riječ je o sličnom formatu kao dosad. I dalje 32 reprezentacije ulaze u skupinu, jedina razlika jest što na 'tulum' dolazi 48 momčadi."

Žele Mundijal približiti sirotinji, a ne više para

"Želimo razviti nogomet u svim dijelovima svijeta, a ovo je pokušaj da se i slabijim nacijama omogući zadovoljstvo plasmana na Svjetsko prvenstvo, te da sudjeluju u raspodjeli financijskog kolača," zaključio je prvi čovjek Fife.

Svaka čast na inicijativi za pomoć nogometnoj sirotinji, ali nekako sumnjamo u Fifinu iskrenost. Platini je proširio Euro kako bi pomogao malim reprezentacijama. To je možda i uspio, prošireni format turnira u Francuskoj lansirao je u orbitu Wales i Island, reprezentacije iz druge, možda čak i treće klase europskog nogometa, ali zato je ostavio vojsku revoltiranih ljubitelja nogometa, koji smatraju kako je proširenje samo pokušaj gramzljivih nogometnih djelatnika da se ušićari koji euro više od reklama zbog većeg broja utakmica. Nogometni fanovi, sigurni smo, nemaju ništa protiv većeg broja utakmica, ali samo kad svojom kvalitetom opravdavaju ugled završnog međunarodnog turnira.