FIFA-ina kompenzacija isplaćena klubovima koji puštaju nogometaše na Svjetsko prvenstvo 2026. i 2030. godine povećana je za gotovo 70 posto na 355 milijuna dolara, objavili su u ponedjeljak svjetska krovna nogometna organizacija i Europsko udruženje klubova (ECA).

Program klupskih pogodnosti daje klubovima udio u prihodima od nacionalnih natjecanja u zamjenu za otpuštanje igrača i također štiti klubove u slučaju da se njihovi igrači ozlijede na međunarodnoj dužnosti.

Prethodni iznos koji su klubovi dobivali za puštanje igrača na svjetska prvenstva 2018. i 2022. bio je 209 milijuna dolara. Obnovljeni Memorandum o razumijevanju potpisan je u ponedjeljak na Generalnoj skupštini ECA-e u Budimpešti.

"Oduševljeni smo što smo potpisali ovaj značajan sporazum", rekao je predsjednik ECA-e Nasser Al-Khelaifi.

"Memorandum o razumijevanju priznaje središnju ulogu klubova u nogometu na globalnoj razini i osigurava da su pravilno zastupljeni u donošenju odluka o pitanjima koja ih se tiču", dodao je Al-Khelaifi.

Ranije ovog mjeseca, FIFA je objavila da će se Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 momčadi igrati svake četiri godine od lipnja 2025., zamjenjujući svoje godišnje natjecanje u kojem je sudjelovalo sedam momčadi.

Odluka je naišla na protivljenje liga kao što je španjolska LaLiga, ali Memorandum o razumijevanju sada će omogućiti i FIFA-i i ECA-i da rade zajedno na raznim sportskim i komercijalnim aspektima za izdanje 2025. godine.

FIFA je također objavila novi strukturirani međunarodni kalendar za koji je njezin predsjednik Gianni Infantino rekao da ga je odobrila ECA.

"Novi Međunarodni kalendar utakmica odobren od strane ECA-e osigurava potrebnu ravnotežu između klupskog i nacionalnog nogometa", rekao je Infantino.

"Pred nama su uzbudljivi projekti, uključujući novo FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2025. i novo FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo za žene. Bliska suradnja s klubovima u Europi i ostatku svijeta bit će ključna za uspjeh tih događaja".