Nogometna reprezentacija Ekvadora mogla bi biti izbačena sa Svjetskog prvenstva u Katru nakon što je britanski list "Daily Mail" dobio nove dokaze o šokantnom priznanju jednog od njegovih igrača Byrona Castill da koristi lažnu putovnicu, s priznanjem danim u službenoj istrazi koju je zataškao Ekvadorski nogometni savez [FEF].

Naime, prije četiri mjeseca Čile je optužio Ekvador za lažiranje Castillovog rodnog lista te je zatražio da se zbog toga Ekvador izbaci s SP-a u Katru i da Čile zauzme njegovo mjesto. FIFA je nakon istrage u lipnju objavila da nije našla nepravilnosti te potvrdila da će Ekvador nastupiti na SP-u. Međutim, Čile se žalio na tu odluku i FIFA u četvrtak treba donijeti odluku o tom pitanju.

Među novim dokazima koji bi mogli uzburkati južnoamerički nogomet i  stvoriti velike probleme FIFA-i, "Daily Mail" je u utorak objavio audio snimku interviewa koji je Castillo dao istražiteljima prije četiri godine.

Castillo je u tom interviewu kazao da je rođen 1995., a ne 1998. kako je navedeno na njegovom rodnom listu u Ekvadoru. Također, u razgovoru on daje svoje puno ime kao Bayron Javier Castillo Segura, koje odgovara podacima iz njegovog kolumbijskog rodnog lista, umjesto imena na ekvadorskom rodnom listu - Byron David Castillo Segura.

Nogometaš detaljno opisuje odlazak iz kolumbijskog grada Tumaca u San Lorenzo u Ekvadoru kako bi nastavio nogometnu karijeru i imenuje ekvadorskog poduzetnika koji mu je dao novi identitet.

Ekvador je na SP-u u skupini A s domaćinom, Senegalom i Nizozemskom i trebao bi s katarskom reprezentacijom 20. studenog otvoriti prvenstvo.