Vlada Federacije BiH je, u svojstvu Skupštine banke, na današnjoj sjednici smijenila Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH javlja Hrvatski Medijski Servis.

Vlada FBiH je smijenila Nadzorni odbor Razvojne banke čiji predsjednik je bio Aid Berbić, a članovi Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović i Sejfo Ušanović.

Nadzorni odbor, uključujući predsjednika, ima sedam članova. Članove Nadzornog odbora imenuje i razrješava Skupština, na prijedlog Federalnog ministarstva financija.

Nadzorni odbor Razvojne banke F BiH smjenjen je zbog smanjenog profita, negativnog izvještaja Agencije za bankarstvo, brojnih primjedbi, izjaviopremijer Novalić. Imenovan je i privremeni Nadzorni odbor.

“U njemu su Fuad Kasumović, Mustafa Mujezinović, bivši premijer i član Razvojne banke, te Asim Omanić, bivši i prvi direktor Razvojne banke, koji je dobro radio. Znači, želimo više stručnosti u toj banci”, kazao je Novalić za Federalnu televiziju.

Kaže i kako smjena Nadzornog odbora ne mora značiti da će biti smjene uprave.

Ipak, moglo bi značiti smjenu aktualnog direktora Salke Selmana. O tome je riječi bilo i na sinoćnjem Kolegiju SDA. Neslužbeno, i sam predsjednik Kadrovske komisije ove stranke Asim Sarajlić nema ništa protiv Selmanove smjene.

Inače, u Nadzorni odbor imenovan je i Amir Avdić, te još tri hrvatska člana. HDZ-ovi ministri nisu željeli pred kamere, ali su bez kamere, ali u njenoj blizini – na pitanje slijedi li smjena uprave Razvojne banke, odgovorili – da bi to bilo logično, javila je Federalna televizija

Danas su donesene četiri odluke o davanju ovlaštenja punomoćnicima za zastupanje Vlade FBiH na skupštinama gospodarskih društava: Samiru Iskriću (RMU Banovići), Pavi Bobanu (Ceste d.d. Mostar), Ernestu Đonki (JP Hrvatske pošte d.o.o. Mostar) i Esadu Osmanbegoviću (JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo).

Federalna vlada dala je prethodnu suglasnost na prijedlog za imenovanje Emina Haračića i Rasima Kovačevića za članove Nadzornog odbora RMU Banovići.

Vlada FBiH danas je rariješila Šuhreta Fazlića dužnosti direktora Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH. U skladu sa Zakonom i Statutom APF-a, dužnost direktora će, sa svim pravima i obvezama, obavljati zamjenik direktora APF-a Drago Vrbić. APF je zadužena da, u što kraćem roku, pripremi akte o pokretanju procedure javnog natječaja za izbor direktora APF-a./HMS/