Od početka listopada Federalnom ministarstvu trgovine pristiglo je čak 955 obavijesti o poskupljenju goriva za pet feninga po litru. S obzirom na to da je u Federaciji BiH registrirano 705 benzinskih pumpi, to znači da su na nekim za 15 dana dva puta podizane cijene derivata.

Sirova nafta

Maloprodajna cijena BMB 95 u Federaciji BiH sredinom ovog mjeseca porasla je za 4,02 posto u odnosu na kolovoz. Istovremeno, maloprodajna cijena dizela u Federaciji BiH viša je za 6,51 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 kreću se od 2,16 do 2,46 KM po litru, a dizela (10 ppm) od 2,16 do 2,41 KM po litru. Prosječna maloprodajna cijena benzina je 2,33 KM po litru, a dizela 2,29 KM.

''Porast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom cijena sirove nafte na burzama na globalnom svjetskom tržištu i rastom kursa dolara. Ta dinamika cijena sirove nafte utječe i na burzanske kotacije naftnih derivata na referentnim burzama u Mediteranu koje se koriste za obračun cijena goriva u južnoj Europi, uključujući BiH. Stoga je evidentno da je vanjski faktor utjecao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na to ne može utjecati'' rečeno nam je za Avaz Ministarstva.

Cijene goriva na benzinskim postajama u Republici Srpskoj su u porastu u prosjeku za četiri feninga po litru za sve vrste derivata, kao i cijene tečnog naftnog plina.

Jeftinije u RS

''Cijena plina je drastično skočila u posljednjih dvadesetak dana, a varirat će i u idućem razdoblju jer se konstantan rast burze reflektira na tržišta'' rečeno je iz Gospodarske komore RS.

Cijene na benzinskim postajma u RS kreću se u prosjeku za benzin 2,26 KM, a za dizel 2,24 KM po litru. Cijene su u odnosu na Federaciju BiH niže u prosjeku za 10 feninga.
Hrvatska ograničila cijene

Vlada Hrvatske na posljednjoj sjednici odlučila je zaustaviti kontinuirani rast cijena goriva. Trgovcima su odredili maksimalnu cijenu dizela i benzina. Takvu odluku Vlada je donijela jer je trenutna cijena goriva viša od 11 kuna (oko 2,80 KM), što je rekordna cijena u ovoj državi ikad zabilježena. Odlukom Vlade određena je maksimalna maloprodajna cijena benzina na 11,10, a dizela na 11 kuna.