U Federaciji BiH još nema proizvodnje šećera (osim pakiranja), biljnog jestivog ulja i slada, a iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji je ispod 50 posto, navodi se u informaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u FBiH u 2015. godini s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda u/iz Federacije BiH.

Izuzetak su proizvodnja bezalkoholnih pića gdje je iskorištenost kapaciteta 53,9 posto, prerade mlijeka 56 posto i prerade voća i povrća 62 posto.

Najniža iskorištenost kapaciteta je u proizvodnji vina i iznosi 15,6 posto, ali je ipak veća u odnosu na 2014. godinu, kada je iznosila 8,13 posto.

Povećana proizvodnja alkohola

Ukupna proizvodnja mesa i mesnih prerađevina u 2015. godini povećana je za 25 posto, a proizvoda od voća i povrća za 54 posto. Proizvodnja mlijeka i mlječnih proizvoda, te proizvoda na bazi brašna, zatim prirodnih gaziranih i negaziranih voda i bezalkoholnih pića ostala je na gotovo istoj razini kao i 2014. godine.

Proizvodnja alkoholnih pića je u odnosu na 2014. godinu veća za 14 posto, cigareta nešto niža u odnosu na 2014. godinu, a rezanog duhana manja za 87 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje domaćinstva kupuju radi osobne potrošnje u prosjeku su bile niže za 0,7 posto u odnosu na 2014. godinu. Ipak, neki proizvodi su imali značajan rast cijena, kao što su sve vrste voća koje su bile više za 6,8 posto.

Skuplji kupus, luk i krumpir

Lisnato svježe povrće je bilo skuplje za 11,9 posto, kupusnjače za 25 posto, luk 3,7 posto i krumpir tri posto. Na rast cijena ovih proizvoda utjecala je suša i zbog toga značajno umanjene prinose.

Broj zaposlenih u proizvodnji prehrambenih proizvoda u 2015. godini u odnosu na 2014. smanjen je za 0,3 posto, u proizvodnji pića za 14,1 posto i u proizvodnji duhanskih proizvoda za 16,2 posto.

Federacija BiH je, kao i Bosna i Hercegovina, u 2015. godini ostvarila veći izvoz svih proizvoda u odnosu na 2014. godinu. Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH bio je veći za oko 40 posto, odnosno 840.301.687,94 KM. Federacija BiH je u ovom izvozu prošle godine sudjelovala s 46,86 posto, što je jednako vrijednosti od 393.763.590,19 KM

Ukupan uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH iznosio je 2.862.796.138,34 KM, od čega uvoz u Federaciju BiH iznosi 1.754.769.509,76 KM, odnosno 61,3 posto.

Vlada FBiH je, nakon razmatranja informacije, usvojila i određene mjere i zaključke s ciljem unapređenja stanja u prehrambenoj industriji u FBiH. Između ostalog, Federalna vlada će, u skladu sa Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za razdoblje 2015. - 2019. godina, osigurati podršku u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji.

Predloženi veći poticaji

U prijedlozima mjera za poboljšanje stanja je uvezivanje primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije i planiranje i sinhronizacija aktivnosti koje bi bile usmjerene na razvoj oba dijela sustava.

Predložena su veća poticajna sredstva za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju s ciljem povećanja proizvodnje i smanjenja uvoza, te udruživanje manjih proizvodnih kapaciteta radi zajedničkog nastupa na domaćem i stranom tržištu, veće konkurentnosti i boljeg plasmana proizvoda.

Među predloženim mjerama su i stvaranje uvjeta za prihvaćanje i transfer najnovijih dostignuća nauke i tehnologije u sve karike jedinstvenog proizvodnog lanca od primarne proizvodnje do proizvoda za potrošnju u domaćinstvima i izvozno konkurentnih proizvoda, opremanje i osposobljavanje laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane, koje bi izdavale adekvatne certifikate priznate i van granica BiH, što bi olakšalo plasman domaćih proizvoda na strana tržišta, priopćila je Vlada.

Predložen je i nastavak pripreme novih, kao i dorada i poboljšavanje postojećih propisa iz ove oblasti i njihovo usklađivanje s propisima Europske unije. (bljesak.info)