Proteklih dana svjedočili smo tragičnim nesrećama na bh prometnicama koje su nerijetko završavale kobnim ishodom.

Crna statistika na bh putevima posljednih dana je u sve većem zamahu. Brojne prometne nesreće, poput one u Sarajevu koja je zasiguno podignula najviše prašine u regiji. Tada je Sarajelija Sanjin Sefić automobilom, vozeći brzo, naletio na dvije djevojke i oduzeo im život. Odmah je i pobjegao. Preko BiH do Srbije, gdje ga je konačno uhvatila srbijanska policija.

Upravo ta prometna nesreća bila je pokretać i da Federalna Vlada na sjednici održanoj 13. listopada podrži Inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova i pooštri kazne vezane uz kaznena djela u prometu.

Kako je rečeno, inicijativa je pokrenuta povodom sve učestalijih tragičnih nesreća na cestama širom Federacije BiH, uz nadu da će ubuduće biti spriječeni ovakvi tragični događaji u Sarajevu i drugim gradovima i cestama Federacije Bosne i Hercegovine.

Izmjene Kaznenog Zakona donijele bi veće zatvorske kazne, što bi značilo da određenih 5 godina zatvora, sada ide na 5 do 10 godina zatvora.

Tako će sudionik u prometu koji se ne pridržava prometnih propisa i time ugrozi javni promet dovedeći u opasnost život ljudi ili imovinu većih razmjera, pa zbog toga kod drugoga nastupi imovinska šteta veća od 5.000 KM, biti kažnjen zatvorom od 5 do 10 godina zatvora.

Isto će vrijediti i za one koji ugroze brodski, tramvajski, željeznički itd. promet i načine drugome materijalnu štetu vežu od 5000 KM, također biti kažnjeni od 5 do 10 godina.

U protekla dva tjedna, točnije od 3. do 18. listopada samo u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježeno je 1218 prometnih nesreća. Razlog njima nerijetko su vremenski uvjeti, loše prometnice, neoprez i alkohol.

U ta dva tjedna, život je izgubilo 11 osoba, dok je čak 57 osoba teško ozlijeđeno. Za oveći broj sudionika prometa i spomenutih prometnih nesreća, stupanj ozljede nije ni poznat.

Izmjene Zakona koje je Federalna vlada stavila u proceduru možda će pridonijeti da se svi vozači savjesnije i opreznije ponašaju kako ne bi ugrozili ni svoj, a ni tuđi život.

Prvi.tv