Federalno ministarstvo obrazovanja ove godinie planira izdvojiti pola milijuna KM za kupovinu besplatnih udžbenika za učenike trećih i četvrtih razreda koji su u stanju potrebe.

Izdvojit će i 900.000 KM za opremanje školskih ureda fizike, kemije i biologije, nabavku informatičke opreme. Pomoći će se i Fond za studentske zajmove.

Federalno ministarstvo obrazovanja nastavlja svoju misiju pomoći obrazovnih institucija i pojedinaca i u 2020. godini. Također, kapitalna ulaganja u obrazovanje na području FBiH i deset županija dolazi od ovog ministarstva. Izdvojio bih nastavak realizacije nabavke besplatnih udžbenika na učenike trećih i četvrtih razreda u stanju socijalne potrebe u iznosu od pola milijuna KM, rekao je Alden Kajtaz, tajnik Federalnog ministarstva obrazovanja nakon sjednice Vlade FBiH, piše Faktor.

Dodaje kako se u programu utroška nalazi poboljšanje uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova koji će biti usmjeren za opremanje ureda fizike, kemije, biologije, s ciljem unapređenja funkcionalnog znanja i vještina učenika.

Potom, nabavke informatičke opreme te nabavke suvremene opreme i nastavnih sredstava za škole radi poticanja primjene savremenih i inovativnih oblika odgojno-obrazovnog rada. Ovaj program je prije svega usmjeren na povećanje funkcionalnog znanja i vještina učenika kako bi spremnije dočekali naredna testiranja. Ovaj projekt je vrijedan 900.000 KM. Kod visokog obrazovanja nastavljamo pomagati sveučilišta u implementaciji Bolonjskog procesa i u ovoj godini su izdvojena značajna sredstva za smještaj i prehranu studenata, rekao je Kajtaz.

Sufinanciramo Fond za studentske zajmove te Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika FBiH. Kada je oblast znanosti u pitanju, ponovno značajna sredstva izdvajamo za poboljšanje znanstvenog rada visokoškolskih ustanova, te znanstveno – istraživački rad od značaja za FBiH. U ovoj godini izdvajamo milijun KM za podršku projektima i programima institucija znanosti i kulture od značaja. Ministarstvo planira i ove godine podržati najbolje osnovce, srednjoškolce i studente, rekao je Kajtaz.

Od školske 2014. do 2019. 59.222 učenika dobilo je 374.176 besplatnih udžbenika u vrijednosti više od četiri milijuna KM, za što je Federalna vlada putem resornog ministarstva osigurala 2,5 milijuna KM.

(www.jabuka.tv)