U iduća dva tjedna, kako piše Večernji list, konačno bi trebao biti usuglašen Zakon o sanaciji dugovanja zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Nakon višemjesečnih pregovora o ovome pitanju, stručna skupina trebala bi u iduća dva tjedna predložiti spomenuti zakon, a nakon toga isti bi trebao biti stavljen na dnevni red jedne od sjednica federalne Vlade, a zatim i proslijeđen federalnom Parlamentu.

''Bilo je opstrukcija glede ovoga. Dio bošnjačkih stranaka smatra kako ovo nije rješenje za probleme u zdravstvu te kako se dugovi moraju riješiti kroz uštede. Ipak, takav scenariji doveo bi do sloma zdravstvenog sustava i bolnice ne bi mogle pružati usluge kao što to danas rade '', rekli su za Večernji list iz Vlade FBiH.

Bolnice u Federaciji BiH duguju stotine milijuna maraka, a veliki dio tih dugovanja odnosi se na zatezne kamate koje se obračunavaju na stara dugovanja. Upravo bi država trebala osigurati pravni ambijent u kojem će se za početak izbrisati dugovanja po osnovi zateznih kamata, a zatim krenuti u sanaciju ostalih dugovanja.