Pitanje entitetskih nadležnosti gdje su bošnjačke stranke preuzele glavne poluge i stalni pokušaji gašenja županija i preotimanja nadležnosti naziru se na svim poljima.

Politička utakmica

To je posebno izraženo u jednoj tihoj političko-diplomatskoj utakmici koja se vodi oko toga da BiH u komunikaciji s Europskom komisijom pregovara jednim glasom. Iako je posljednjih dana u BiH boravilo više europskih dužnosnika inzistirajući na provedbi presude ‘Sejdić - Finci’, valja reći kako ovaj uvjet koji je, također, dio Mape puta nije ispunjen, i to zahvaljujući opstrukciji bošnjačkih stranaka. U prijevodu, radni tim se usuglasio da komunikacija jednim glasom znači da se o svemu usuglase sve razine vlasti od državne, entitetskih i županijskih i da se odluke pri tome donose isključivo konsenzusom. Kada su utvrđena ova načela, događa se identičan scenarij kao u slučaju briselskog dogovora.

Naime, bošnjački političari žele posve isključiti županije iz ovoga sustava koordinacije, što je potvrđeno i na posljednjim sjednicama Tima za izradu dokumenta koordinacijskih mehanizama. Predstavnici Ureda predsjedatelja Vijeća ministara, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, državne Uprave za europske integracije, Republike Srpske i Brčko Distrikta apsolutno su suglasni da se sve odluke u komunikaciji prema EU trebaju donositi uz sudjelovanje županija te uz konsenzus svih sudionika. I dok su svi predstavnici apsolutno za to da se primjenjuju ranije utvrđena načela, predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine su taj dogovor potpuno poništili. 
Potvrdio je to za Večernjak i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Poništili načela

“Tražili smo da načelo konsenzusa bude ugrađeno u sve mehanizme iz jednog jedinog razloga što to onemogućuje bilo kakve manipulacije ili kočenje bez jasnih argumentacija. Sama činjenica da je opredjeljenje i u usuglašeni koordinacijski mehanizam ugrađena odrednica da se sve odluke donose krajnje na Vijeću ministara, a tamo sve odluke moraju biti donesene konsenzusom, postavlja se pitanje zašto taj konsenzusa na bi bio na svim ostalim razinama koodinacija. To je jedan problem gdje je SDP eksplicitno tražio da se to briše”, rekao je Bevanda za Večernjak. Pojasnio je da se za sada ne nazire rješenje ovoga pitanja.

Vecernji.ba