U bijegu iz zatvora u Federaciji BiH nalaze se 43 osuđenika, podaci su federalnog Ministarstva pravosuđa. 

Najveći broj osuđenika, 18, pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Zenica, iz mostarskog zatvora u bijegu su osmorica, iz sarajevskog šestorica, po četvorica iz tuzlanskog i zatvora u Busovači, te dvojica iz bihaćkog i jedan iz oraškog zatvora, piše danas sarajevski "Dnevni avaz".

"Većina odbjeglih biva uhvaćena po potjernici, ali se jedan dio sam vrati na izdržavanje kazne zatvora", rekao je federalni ministar pravosuđa Mato Jozić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa zakonskom regulativom, svim bjeguncima mogu se izreći samo kratkorajne disciplinske mjere koje ne utječu na dužinu i uvjete kazne, osim u slučajevima kada u bijegu počine nova kaznena djela.

Najveći dio bježanja iz zatvora  događa se kao zlouporaba pogodnosti izlaska u grad, te korištenja vikenda i godišnjih odmora u krugu obitelji.

Zabilježeni su i slučajevi bijega iz neograđenih prostora ili s rampi, a rijetki su slučajevi bijega tijekom privođenja na svjedočenje, liječenje ili prilikom prebacivanja u drugi zatvor.

Prije nekoliko godina zabilježena su i dva slučaja u kojima su osuđene osobe otele naoružane grupe kriminalaca, a bilo je i slučajeva organiziranih bjegova.