FBI je pokrenuo istragu o hakerskom napadu na Twitter račune poznatih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sumnjaju na prevaru koja se tiče bitcoina.

"Čini se da su računi kompromitirani u svrhu prevare vezane za kriptovalute", rekli su iz ureda, pozivajući javnost na oprez.

Koordinirani napad, mete bile zaposlenici Twittera

Twitter je u četvrtak objavio da su hakeri upali u njegove servere i hakirali neke od najpoznatijih korisnika te platforme, uključujući američkog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, zvijezdu realityja Kim Kardashian, milijardera Elona Muska, bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu, Billa Gatesa.

Kompanija je tijekom nekoliko sati blokirala slanje poruka s mnogih računa, uključujući i one potvrđene. Dodala je da će obnoviti pristup svima kad bude mogla jamčiti sigurnost.

U hakiranim tvitovima pozivalo se pratitelje da će udvostručiti zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u točno određeni 'kriptovalutni novčanik'. U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada oko 300 ljudi je nasjelo na prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vrijedne bitcoine. Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni.

"Svi me traže da vratim", pisalo je u tvitu službenog računa Billa Gatesa, osnivača Microsofta.

"Pošalješ mi tisuću, ja ti vratim dvije tisuće dolara", dodaje se u tvitu.

Twitter je priopćio da je u pitanju "koordinirani" napad čije su mete bili njegovi zaposlenici "s pristupom internim sustavima i alatima."

Znamo da su hakeri iskoristili ovaj pristup da bi preuzeli kontrolu nad mnogim profilima velike vidljivosti (uključujući i potvrđene) i tvitali u njihovo ime", priopćeno je iz ove kompanije u nizu tvitova.

Dodaje se da su poduzeti "bitni koraci" kako bi se ograničio pristup takvim internim sustavima i alatima dok kompanija provodi istragu.

U međuvremenu, direktor Twittera Jack Dorsey je napisao:

"Težak dan za sve nas u Twitteru. Osjećamo se užasno jer se ovo dogodilo."

Hitna reakcija

Twitter je prethodno morao poduzeti značajne mjere kako bi spriječio mnoge potvrđene račune, obilježene plavom kvačicom, da tvitaju. Odbijeni su zahtjevi za promjenu lozinki i onemogućene neke druge funkcije računa.

Do 20:30 po istočno-američkom, odnosno 2:30 ujutro po centralno-europskom vremenu u četvrtak, korisnicima s potvrđenim profilima ponovno je omogućeno da tvitaju, ali su iz Twittera priopćili da još uvijek rade na rješavanju problema.

"Najgori hakerski napad na društvene mreže do sada"

Dmitri Alperovitch, suosnivač kompanije za kibersigurnost, CrowdStrike, rekao je za Reuters:

"Ovo djeluje kao najgori hakerski napad na veće društvene mreže do sada."

Na službenom računu Elona Muska djelovalo je da je direktor Tesle i SpaceX-a nudio udvostručenje svake uplate u bitcoinima koja je poslana na adresu njegovog digitalnog novčanika "u narednih 30 minuta".

"Osjećam se velikodušno zbog covida-19", pisalo je u tvitu, uz link na bitcoin adresu.

Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon objave.

No otkako je prvi ovakav tvit otklonjen s Muskovog računa pojavio se još jedan, a zatim novi i tako ih se naredalo nekoliko. Među poznatim osobama čiji su računi bili na meti još su i reper Kanye West, vlasnik medija i milijarder Michael Bloomberg, Uber i Apple.

Iz ureda predsjedničkog kandidata Joea Bidena rečeno je da je Twitter "zaključao njegov račun u roku od nekoliko minuta otkako je hakiran te uklonio dotičan tvit".

Glasnogovornik Billa Gatesa rekao je agenciji AP:

"Izgleda da je ovo dio većeg problema s kojim se Twitter suočava."

Poruka na Instagramu

BBC je potvrdio, na temelju sigurnosnog izvora, da je internet adresu - cryptoforhealth.com - na koju su usmjeravani neki od hakiranih tvitova, registrirao haker koristeći mejl [email protected].

Ime Anthony Elias korišteno je za registraciju te internet adrese, ali to može biti i pseudonim. Čak djeluje kao igra riječi "jedan alias".

Ime korisnika Cryptoforhealth također je registrirano na Instagramu, a očigledno je račun na toj društvenoj mreži otvoren istovremeno kada je izveden i napad na Twitteru.

U opisu profila se navodi "Bili smo to mi", uz emotikon s blagim osmijehom.

Ovaj Instagram profil je također napisao poruku u kojoj se navodi sljedeće: "Ovo je napad u humanitarne svrhe. Vaš novac će pronaći način da dođe na pravu adresu."

U svakom slučaju, pravi identitet počinitelja ili njih više, još je uvijek nepoznat.

Cameron Winklevoss, tip proglašen prvim bitcoin milijarderom na svijetu 2017. godine, zajedno s bratom blizancem Tylerom u srijedu je tvitao upozorenje korisnicima da ne sudjeluju u "prevari".

U kratkom vremenu, koliko je bio na mreži, link prikazan u tvitovima napadnutih računa primio je stotine uplata s ukupnim iznosom od više od 100.000 dolara, prema javno dostupnim blokchain podacima.

Svi spomenuti Twitter profili imaju milijune pratitelja.

Profil direktora Twittera Jacka Dorseyja bio je hakiran prošle godine, ali je kompanija priopćila da je popravila problem zbog kojeg je njegov račun bio podložan napadu.