FBI je Kinu proglasio najvećom prijetnjom vladavini zakona u SAD-u, dok je šef te američke sigurnosne agencije rekao da Peking pokušava ukrasti američku tehnologiju "služeći se svim sredstvima".

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je na konferenciji za tisak da organizacija trenutno ima 1000 otvorenih istraga po pitanju kineske krađe tehnologije u 56 regionalnih ureda.

Šef kontraobavještajne službe John Brown rekao je da su uhitili 24 osobe u 2019. godini, a 19 u 2020. vezano uz slučaj kineske krađe.

Na konferenciji u centru za Strateške i međunarodne studije (CSIS) Brown je rekao da FBI vjeruje da "nijedna zemlja nije veća prijetnja od komunističke Kine".

Wray je dodao da se tom prijetnjom i odgovorom na nju treba baviti cijela američka vlada. Samo u 2019. godini, američke su vlasti uhitile i protjerale dva kineska diplomata koji su ušli u vojnu bazu u Virginiji. Također su uhitili bivše dužnosnike CIA-e i DIA-e koji su špijunirali za Kinu.

Vjeruje se da su kineska nastojanja da ukradu američku tehnologiju, od vojnih tajni pa do medicinskih otkrića, bila dugotrajna i agresivna, no američki dužnosnici tek su se u 2018. godini počeli detaljnije baviti navodnom kineskom špijunažom u SAD-u.