Američki FBI aktivno se uključio u istragu o navodnim sumnjivim poslovima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše EuroBlic.

Odvjetnik Slobodana Pavlovića, vlasnika “Pavlović banke”, Miodrag Stojanović potvrdio je da su agenti FBI u Chicagu uzeli izjavu od Pavlovićeve supruge Mire u vezi sa poslovanjem banke na čijem se čelu nalazi njen muž.

''Agenti FBI izvršili su kontrolu poslovanja Pavlović banke'', kratko je poručio Stojanović.
Na taj način potvrđena su saznanja EuroBlica koji je, podsjećamo, još u kolovozu prošle godine ekskluzivno objavio da Amerikanci namjeravaju da se aktivno uključe u istrage o navodnim nezakonitim poslovima političara iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Tada su, između ostalog, objavili da su vlasti u SAD, preko svog veleposlanstva u Sarajevu, ponudili pomoć istražnim organima u BiH oko prikupljanja dokaza u predmetima koji se odnose na navodnu umiješanost političara iz RS i FBiH u kriminalne afere.

''Amerikanci su preko svog veleposlanstva u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć vlastima na nivou BiH u prikupljanju dokaza protiv američkog državljanina Slobodana Pavlovića u vezi s kreditiranjem vile koju je tadašnji premijer RS Milorad Dodik 2007. godine kupio na Dedinju. Iako je zbog toga u Sarajevo tad doputovao i “specijalista” FBI za financijske malverzacije, tadašnji glavni tužilac Tužiteljstva BiH Goran Salihović odbio je ponuđenu suradnju. To je, između ostalog, bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kasnije ušao u žestoki sukob sa Salihovićem i što je, na kraju, dovelo do Salihovićeve suspenzije sa pozicije glavnog tužitelja BiH'', ističu sugovornici Euroblica.