Više od 50 krava, ovaca i konja uginulo je na stočarskim farmama u Francuskoj u najtežoj epidemiji antraksa u toj zemlji u dva desetljeća, navode dužnosnici, upozoravajući na manjak cjepiva.

Vlasti planinske regije Hautes-Alpes na jugoistoku Francuske objavile su da se od lipnja antraks, koji se u rijetkim slučajevima može prenijeti na ljude i biti smrtonosan, proširio na 28 farmi. Bolest prenose spore koje u tlu mogu ostati neaktivne desetljećima, a mogu se nalaziti i u lešinama mrtvih životinja.

Sve životinje na farmama zahvaćenim epidemijom cijepljene su i neće sudjelovati u proizvodnji najmanje 21 dan, koliko traje postupak dezinfekcije, kako bi se životinjama osiguralo dovoljno vremena da razviju imunitet, ističe regionalni dužnosnik Serge Cavalli. Sve mlijeko pronađeno na licu mjesta pasterizirano je i nakon toga uništeno.

Više od 100 osoba bilo u kontaktu sa zaraženim životinjama

Posljednja ozbiljna epidemija antraksa u Francuskoj zabilježena je 2008. godine, kada se bolest bila proširila na 23 farme, uglavnom u istočnom francuskoj regiji Doubs. U prvom ovogodišnjem slučaju zaraze 28. lipnja u selu Montgardin uginulo je šest krava, nakon čega se bolest proširila na još 12 farmi.

Krave zaražene antraksom oteknu u području abdomena i krvare iz otvora te često ugibaju u roku od 24 sata. Bolest je prilično rijetka, iako je nešto više od 100 slučajeva registrirano na francuskim farmama nakon 1999. godine, najčešće tijekom vrućih ljeta nakon razdoblja jakih kiša.

Regionalna agencija za zdravstvo ARS izvijestila je da su 103 osobe iz regije Hautes-Alpes možda bile u kontaktu sa zaraženim životinjama. Većina su poljoprivrednici, veterinari ili radnici u klaonici. Polovina je iz preventivnih razloga dobila antibiotike, objavili su dužnosnici.

Prijenos na ljude je iznimno rijedak

Francuski veterinari imaju teškoća sa suzbijanjem epidemije budući da je španjolski laboratorij koji proizvodi cjepiva zatvoren tijekom kolovoza zbog ljetnih odmora.

"Francuska država razgovara s europskim partnerima o dostupnosti i kupnji cjepiva" budući da neke zemlje možda imaju zalihe, izjavila je u nedjelju dužnosnica regionalne uprave Agnes Chavanon.

Slučajevi prijenosa antraksa na ljude iznimno su rijetki, kaže liječnica Christine Ortmans iz ARS-a. Od početka epidemije nije zabilježen nijedan slučaj antraksa kod ljudi, istaknula je. Daleko je najčešći oblik infekcije antraks koji se pojavljuje na koži i smrtonosan je tek u rijetkim slučajevima ako se tretira antibioticima.

Bakterije uzročnici, bacillus anthracis, proizvode snažan toksin koji se koristi kao biološko oružje. Najpoznatiji su primjer takve njihove upotrebe napadi u SAD-u u rujnu 2001. godine, nakon terorističkog udara na tornjeve blizance, u kojima su bakterijama antraksa zaražene poštanske pošiljke.

Stručnjak za biološko oružje ubio se nakon što je optužen za te napade u kojima je poginulo petero ljudi, a 17 ih se razboljelo.