Nogometaši Portugala prvi su finalisti Europskog prvenstva u Francuskoj. Izabranici Fernanda Santosa svladali su senzaciju Eura, Wales s 2:0 i opravdali ulogu favorita. Strijelci za Portugal bili su Cristiano Ronaldo i Nani.

Obje ekipe su u prvom poluvremenu preoprezno igrale te nije viđeno previše uzbuđenja.

No, zato u nastavku silovito kreću Portugalci i početkom drugog dijela dolaze do dva brza pogotka.

Cristiano Ronaldo u 50. minuti donosi vodstvo Portugalu. Guerrero je ubacio nakon kornera, a nogometaš Real Madrida nebeskim skokom glavom zakucava loptu u mrežu.

Najvećoj zvijezdi Eura ovo je bio ukupno 9 pogodak na Europskim prvenstvima i stigao je Michaela Platinija na vječnoj listi najboljih strijelaca.

Vrijedi spomenuti da je Platini svih 9 pogodaka zabio na samo jednom Euru. Ronaldo je svoje pogotke postizao na četiri Europska prvenstva što nikada niti jednom nogometašu nije pošlo za 'nogom', te je i po tome rekorder. No, ni to nije kraj za fantastičnog Portugalca jer drži i rekord po broju nastupa (20) na najvećem europskom natjecanju.

Samo tri minute kasnije Portugalci dolaze do drugog pogotka. Ronaldo je uputio prizeman udarac prema velškom golu, a Nani skreće loptu i vara nemoćnog Hennesseya.

U nastavku su se Velšani morali otvoriti, te su Portugalci nastavili prijetiti iz kontri. Iako su izabranici Fernanda Santosa u nekoliko navrata bili blizu trećeg pogotka, rezultat se nije mijenjao.

Zanimljivo ovo je Portugalcima bila prva pobjeda u 90 minuta na Euru.

Tako je Portugal nakon 2004. godine došao do svog drugog finala Europskog prvenstva u povijesti, a tamo će čekati pobjednika iz susreta domaćina Francuske i aktualnog svjetskog prvaka, Njemačke.