Opskurna Crkva Ujedinjenja u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji održala je misu na kojoj su blagoslivljani mladi bračni parovi ali i automatsko oružje u slavu obrane II. amandmana američkog ustava, koji garantira pravo na nošenje oružja. Puške i pištolji koji su morali biti zakočeni i bez metaka simbolično predstavljaju ‘željezni štap’ iz posljednje biblijske knjige, knjige Otkrivenja.

“Isus je Onaj koji je prorečen da će udariti narode, i vladati nad njima štapom željeznim“ (Otkrivenje 19,15). Riječ je o crkvi osnovanoj  1954. u Južnoj Koreji, a većina sljedbenika je s istoka Azije. No kako je SAD plodno tlo za vjerske skupine svih vrsta (neki bi rekli i sekte) Crkva Ujedinjenja ima, navodno, tisuće predanih sljedbenika, a nekoliko stotina pojavilo se na ovom obredu.


Sean Moon koji je misu i blagoslov vodio sin je osnivača crkve Soon Myung Moona. Doktrina Crkve kombinira segmente nekih anglikanskih crkava (popularnih u SAD), ‘mainstream’ kršćanstva kao i nekih tradicionalnih japanskih i korejskih učenja. Crkva je već dugo na meti kritičara koji tvrde da su mnogi vjernici bili na ‘ispiranju mozga’, da je riječ o herezi, da se unutar Crkve njeguje antisemitizam i mržnja prema različitima.

Vjernici koji su se ovdje okupili, i to malo poslije pucnjave u školi na Floridi, bili su odjeveni u neobična šarena odjela, bijele vjenčanice, a nosile su se i krune od kojih su neke bile sačinjenje od metaka. Organiziran je i protuprosvjed kojim su građani htjeli izraziti svoje ‘mišljenje da imaju pravo vjerovati u što god žele, ali da defiliranje oružjem plaši druge članove društva’.

– Ovo je nenasilna misa, ovdje vlada takva mir i ljubav. Ne zaboravite da nam je oružje dao svemogući bog – rekao je jedan od članova kongregacije.