Fahrudin Solak, glavni akter afere "Respiratori", suspendiran je s položaja direktora Federalne uprave civilne zaštite na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Suspenzija Fahrudina Solaka proslijeđena je na potvrđivanje Vladi FBiH nakon što je Administrativno povjerenstvo Vlade FBiH podržalo njegovu suspenziju. Tako se našla na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH i podržana većinom glasova.

Solak se nakon što je objelodanjena afera "Respiratori" oglasio priopćenjem obznanivši da je zatražio da ga Vlada Federacije BiH suspendira dok se, kako je naveo, ne dokaže njegova nevinost u postupku nabavke spornih respiratora.

Solak će tako do okončanja istrage u epiloga cijelog procesa ostati po strani, a osim dužnosti direktora FUCZ-a obnašao je i funkciju načelnika Kriznog stožera FBiH u doba trajanja stanja prirodne nesreće.

U međuvremenu su isplivali brojni dokazi koji daju temelj opravdane sumnje da su izvršena barem tri kaznena djela, a sada je na potezu Tužiteljstvo  BiH.

Upravo je jučer nakon vještačenja pristiglih respiratora potvrđeno da ne posjeduju ni minimum kriterija da bi se mogli koristiti na jedinicama intenzivne njege u bolnicama te da se radi o respiratorima koji se koriste u vozilima hitne pomoći, dakle u transportu pacijenata.

Osim ovog segmenta u cijelom procesu nabavke respiratora sumnjiv je i način izbora tvrtke "Srebrena malina" kao dobavljača, zatim usklađenost za Zakonom o javnim nabavkama i još mnogo toga.