Facebookov projekt unutar kojeg se razvija nova kriptovaluta (radnog naziva Libra ili GlobalCoin) privukao je velike investicije nekih od najzvučnijih imena tehnološkog i financijskog sektora. Wall Street Journal doznaje kako su u ideju Facebookovog digitalnog stablecoina odlučili uložiti velikani kao što su PayPal, Uber, Visa i Mastercard.

Svaka od ovih kompanija u projekt će uložiti oko 10 milijuna dolara, što će poslužiti za razvoj i lansiranje kriptovalute. Kao investitori spominju se još i kompanije Stripe i Booking.com, a zajedno s ostalima one će tvoriti konzorcij koji će nadzirati funkcioniranje ove kriptovalute, piše Bug.hr.

Međutim, nitko od spomenutih, pa niti Facebook, neće kontrolirati novi coin – za to će biti zadužena posebna zaklada, dok će investitori imati kontrolu svaki nad svojim "čvorom".

Više o svemu sljedećeg tjedna

Prvi planovi za lansiranje trebali bi biti službeno objavljeni sljedećeg tjedna, a coini bi u opticaj trebali biti pušteni sljedeće godine. Facebook navodno želi prikupiti milijardu dolara koji su im potrebni za pokretanje cijelog projekta. Uz cijenu od 10 milijuna dolara po čvoru to bi značilo da bi njihova kriptovaluta trebala privući ukupno stotinu ulagača.

Plan je da valuta bude decentralizirana i zasnovana na blockchainu, možda i onome koji su pokrenula braća Winklevoss – nesuđeni suosnivači Facebooka i veliki zagovornici kripto-novca. Facebook želi ovom valutom zamijeniti brojne sustave za digitalna plaćanja, kako na svojim servisima tako i na ostatku Interneta. Sljedeće godine GlobalCoin bi mogao biti, za početak, lansiran u desetak zemalja, piše Bug.hr.