Facebook je izjavio kako će poduzeti snažnije korake kako bi sa svoje mreže uklonio lažne podatke o Covidu-19 i cjepivima.
Potez bi mogao ukloniti glavne grupe, račune i stranice zbog širenja dezinformacija o koronavirusu.

U izjavi na svojoj stranici od ponedjeljka, tvrtka poručuje da djeluje prema savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih skupina kako bi proširila svoj popis lažnih tvrdnji koje su štetne. Facebook će zatražiti od administratora korisničkih grupa da moderiraju takve dezinformacije.

Na Instagramu, koji je u vlasništvu Facebooka, također će se tražiti računi koji obeshrabruju cijepljenje i šire lažne vijesti o Covidu-19.

Ako sustav Facebooka naiđe na sadržaj koji kaže da je koronavirus umjetno proizveden, da je sigurnije dobiti bolest nego cjepivo ili da injekcije uzrokuju autizam, taj će se sadržaj ukloniti.

Tvrdnje o Covidu-19 ili cjepivima koja ne krše ova pravila i dalje će biti prihvatljive za pregled od strane naših nezavisnih stručnjaka za provjeru činjenica, a ako budu ocijenjen lažnima, bit će označene i degradirane, rekao je Facebook u izjavi.

Promjene na društvenoj platformi koje započinju ovog tjedna bit će uvedene globalno na više od 50 jezika, ali možda će biti potrebno neko vrijeme da postanu učinkovite, rekao je Facebook, prenosi Jutarnji list.

U međuvremenu, tvrtka će ponuditi besplatno oglašavanje u iznosu od 120 milijuna dolara za zdravstvene odjele i nevladine organizacije koje planiraju širiti točne informacije o testiranju i cijepljenju protiv Covida-19.