Neke od najvećih američkih tehnoloških firmi potpisale su kodeks ponašanja kojeg je formulirala Europska komisija u kojem pristaju pomoći jedna drugoj u suzbijanju govora mržnje na Starom kontinentu.

Potpisivanje kodeksa ponašanja je razbjesnilo predstavnike skupina koje se bore za prava online, među kojima su organizacije European Digital Rights i Access Now.

Nemaju povjerenja u kodeks jer su bile isključene iz procesa njegovog nastajanja (što je trenutno pod istragom europskih regulatora) i uvjerene su kako ne štiti pravo na slobodu govora te kako će obesnažiti presudu Evropskog suda za ljudska prava vezanu uz slobodu govora, prenosi tportal.

Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft obvezali su se da će pregledati većinu prijava vezanih uz nelegalni govor mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata i reagirati tako što će ukloniti sporni sadržaj ili onemogućiti pristup istom, pod uvjetom da su prijave precizne i utemeljene. Njihovi uvjeti korištenja i smjernice za zajednicu morat će jasno zabraniti mržnju i poticanje na nasilje.