Američka kompanija "Facebook" angažirala je poslovnu firmu "Bertelsmann" da nadzire i uklanja rasističke komentare u Njemačkoj, piše Srna.

Na ovaj potez Facebook se odlučio nakon što se našao na udaru kritika da ne čini dovoljno na sprečavanju govora mržnje.

"Kroz investicije, Facebook želi osigurati da se na efikasniji način mogu riješiti prijave o sadržaju koji možda ne ispunjava naše društvene standarde", navodi se u priopćenju kompanije "Facebook".

Prema osnovnim pravilima društvene mreže, zabranjeni su nasilnički, uznemirujući i prijeteći komentari, ali kritičari ističu da kompanija ne čini dovoljno da bi provela predviđene procedure.

Njemački dnevnik "Spiegel" piše da je "Arvato", koji je ogranak "Bertelsmanna", angažirao najmanje stotinu ljudi da, u ime "Facebooka", prate govor mržnje.

U studenom je tužiteljstvo iz njemačkog grada Hamburga pokrenulo istragu o platformi društvenih medija zbog kršenja zakona protiv promocije govora mržnje. Najviše rangirani njemački političari i slavne osobe izrazile su zabrinutost zbog porasta komentara protiv stranih državljana na "Facebook" i drugim društvenim medijima.

Njemački kancelar Angela Merkel je od "Facebooka" zatražila da učini više i Ministarstvo pravosuđa je sa "Facebook i drugim društvenim mrežama i providerima interneta oformilo radnu grupu s ciljem da se identificiraju i brzo uklone sporni komentari.