Facebook je zaprijetio kako će svojim australskim korisnicima zabraniti objavljivanje vijesti za vrijeme pripreme novog zakona.

Podsjetimo, Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da australskim medijima plate za objavljene vijesti, potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

Iz Googlea su prošloga mjeseca upozorili svoje korisnike da bi usluge pretraživanja kao rezultat toga mogle biti značajno gore.

Najnoviji potez Facebooka da blokira dijeljenje vijesti pomogao je eskalaciji napetosti među tehnološkim tvrtkama i regulatorima.

Facebook je rekao da će, ako predloženi zakon to i postane, zaustaviti Australce da dijele vijesti na Facebooku i Instagramu.

Uskoro će biti poznati konkretni detalji o provođenju zakona

Australsko povjerenstvo za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (ACCC) izradilo je pravila izjednačavanja uvjeta među tehnološkim divovima i izdavačima za koje kaže da se bore zbog izgubljenog prihoda od oglašavanja.

ACCC kaže kako je prijetnja Facebooka donesena u krivo vrijeme te je pogrešno zamišljena.

Međutim, Facebookov direktor za Australiju i Novi Zeland Will Easton rekao je kako nacrt zakona pogrešno razumije dinamiku interneta i nanijet će štetu upravo onim vijestima koje vlada pokušava zaštititi.

Facebookov glasnogovornik je za BBC rekao kako će uskoro objaviti konkretne detalje o tomu kako se zabrana planira provoditi.

Google i Facebook plaćaju neke vijesti na određenim tržištima te planiraju pokretanje ove inicijative u više zemalja.