Zahvaljujući istraživanju novinara TechCrunchea saznali smo koliko iznosi cijena privatnosti, odnosno za koliko su novca korisnici spremni predati privatne informacije sa svojih pametnih telefona.

Ta cijena i nije tako velika i iznosi 20 dolara mjesečno – naime, toliku svotu svaki mjesec Facebook plaća nekim korisnicima za instalaciju i korištenje njihove aplikacije Facebook Research koja prikuplja brojne privatne podatke s telefona, uključujući i privatne poruke na društvenim mrežama, fotografije i videozapise koji se šalju, emailove, aktivnosti oko surfanja internetom i pretraživanja.

Također, Facebook Research, putem podataka iz drugih aplikacija instaliranih na telefonu, može pratiti i lokaciju korisnika, piše Zimo.co.

Kako bi prikrili svoje sudjelovanje u programu "špijuniranja i praćenja", Facebook je aplikaciju maskirao putem servisa za beta testiranje Applause, BetaBound i uTest. Na novinarske upute za komentar, iz Zuckerbergove kompanije potvrdili su provođenje ovog programa s kojim "prikupljaju podatke o navikama korisnika".

Napominju da, slično kao i druge kompanije, pozivaju korisnike na sudjelovanje u istraživanju koje će im pomoći u poboljšanju iskustva korištenja Facebooka te cilj, naravno, nije špijuniranje korisnika, već samo žele saznati više o načinima na koji se koriste pametni telefoni.

Što je sljedeće?

''Ne dijelimo te informacije s drugim kompanijama i ljudi mogu prestati sudjelovati u programu kad god žele'', kažu iz Facebooka te napominju da svim korisnicima daju informacije oko vrste podataka koje prikupljaju.

S ovom aplikacijom Facebook je vjerojatno prekršio pravila privatnosti Appleove trgovine aplikacijama prema kojima aplikacije ne smiju prikupljati informacije oko drugih aplikacija koje su instalirane na korisničkim uređajima. Iz istog razloga Apple je prošle godine izbacio Facebookovu Onavo aplikaciju iz App Storea, a iz Cookove kompanije komentirali su da su svjesni ovog problema oko Facebook Researcha, no još nema službene objave iz Applea, piše Zimo.co.

U Facebookovom istraživanju sudjeluju korisnici između 13 i 35 godina – za maloljetnike potrebno je dopuštenje roditelja te iz ove kompanije roditelje obavještavaju kako "ne postoje rizici povezani s ovim projektom", iako projekt uključuje praćenje osobnih informacija putem aplikacija koje koriste djeca – pri čemu će korisnici dobiti kompenzaciju.

Nakon svih informacija koje smo saznali o Facebooku u posljednjih godinu dana, od Cambridge Analytice pa do posljednjeg saznanja o plaćanju maloljetnicima za pristup njihovim podacima, možemo se samo zapitati – što je sljedeće?