Prošloga listopada pokrenuto ispitivanje novih mogućnosti Facebookovog News Feeda neslavno je završilo. Tada je ova društvena mreža u šest zemalja, uključujući Srbiju, počela eksperimentalno odvajati objave privatnih korisnika od onih koje dolaze s komercijalnih ili news stranica – pa su korisnici praktički dobili na korištenje dva News Feeda.

Prvi je prikazivao gotovo isključivo slike i statuse njihovih prijatelja, uz poneku plaćenu objavu, dok je alternativni Explore Feed sadržavao sve ostale sadržaje.

Ovakav način prikazivanja nije naišao na odobravanje niti od strane korisnika, a ponajmanje od strane izdavača koji si ne mogu priuštiti plaćanje ("boost") svake objave – a čiji je doseg značajno pao u vrijeme obavljanja ovog testiranja.

Sada iz Facebooka objavljuju kako su od svega – odustali, piše Bug.hr. Pokazalo se, naime, da ljudi ne žele imati dva različita News Feeda, da su nezadovoljni novim načinom organizacije sadržaja, te da im ovaj eksperiment nije pomogao da češće kontaktiraju s obitelji i prijateljima, što je bio i jedan od glavnih ciljeva Facebooka. Iz tog je razloga društvena mreža odustala od ove ideje.

Adam Mosseri, šef News Feeda na Facebooku, napisao je kako vjeruje da će posljednje promjene algoritama bolje ostvariti zacrtani cilj nego što bi bio slučaj s odvajanjem Explore Feeda – koji će s ovime otići u povijest.