Gledanje u vatru snižava krvni tlak, objašnjavaju znanstvenici sa Sveučilišta Alabama. Naše uživanje dok gledamo u vatru može biti ukorjenjeno u evoluciji, kao čin okupljanja oko vatre kao u prapovijesno doba.
Istraživači, koje je predvodio antropolog Christopher Lynn napravili su eksperiment s 226 odraslih ispitanika koji su gledali video-snimku vatre u kaminu. Prije i poslije gledanja videa izmjerili su im tlak. Sudionici su upitani da ocjene svoje iskustvo gledanja vatre.
Rezultati su pokazali za 5 posto manji tlak među sudionicima koji su gledali vatru sa zvukom. Što su duže gledali u vatru, to su opušteniji bili. Među onima koji su gledali u vatru bez zvuka pucketanja i onih koji su gledali u okrenutu sliku vatre bilo je onih kojima je tlak skočio.

Hipoteza istraživača jest da kada sjedimo sa strane, naša čula apsorbiraju to kao iskustvo. Činjenica da taj prizor smiruje i puno pomaže u smanjenju tjeskobe, piše Huffington Post. Smirujući efekt vatre se naročito pokazao kod sudionika koji su empatičniji i altruističniji.
U prapovijesno doba ljudi su se družili oko vatre, mjesta gdje se svi osjećaju sigurno i toplo. Iako smo otad evoluirali, i dalje uživamo biti kraj vatre. "Arheološki dokazi sugeriraju da su naši preci koristili vatru tisućama godina ranije prije nego što su i shvatili kako je zapaliti", objašnjava Lynn.