Suprotno uvriježenom mišljenju, stručnjaci kažu da nema koristi od prethodnog ispiranja posuđa koje samo troši vrijeme i vodu.

Ispiranje posuđa prije slaganja u perilicu vjerojatno će ga učiniti prljavijima, tvrde australski stručnjaci za čišćenje.

"Apsolutno je nepotrebno prethodno ispirati tanjure", rekla je Ashley Iredale, savjetnica grupe za zaštitu potrošača CHOICE za ABC kako bi potaknula ljude da preskoče opće uvježbani korak ako žele izbjeći mrlje od hrane.

Naime, većina perilica posuđa ima ugrađene senzore koji prepoznaju koliko su predmeti prljavi kako bi ih mogle očistiti odgovarajućom jačinom vode i deterdženta. Sve što trebate je ostrugati čvrstu hranu u kantu prije slaganja tanjura na donju policu perilice posuđa, rekao je.

Tvrdnju podržavaju i stručnjaci za čišćenje Bon Appetit, koji su koncept prethodnog ispiranja nazvali 'urbanim mitom'.

Suprotno uvriježenom mišljenju, stručnjaci kažu da nema koristi od prethodnog ispiranja koje samo troši vrijeme i vodu.

Dakle, ako prethodno isperete posuđe, "zavarat ćete perilicu posuđa" i automatski će aktivirat lagano pranje, objašnjava g. Iredale.

ZABRINUTI STE ZBOG MOGUĆEG ZAČEPLJENJA PERILICE POSUĐA?

Otkriće je podijelilo Australce i mnogi su tvrdili da komadići hrane mogu začepiti filtere perilice ako posuđe prethodno ne isperu. 

Rizik postoji bez obzira da li imate stariji ili noviji model perilice posuđa. No, bez obzira na model, filtere jednom mjesečno morate očistiti, a nalaze se na dnu perilice posuđa, ispod prskalice.

ŠTO AKO JE POSUĐE PRLJAVO DUŽE VRIJEME?

Prethodno ispiranje treba uzeti u obzir samo ako je posuđe dulje vrijeme ležalo prljavo prije nego što ste ga stavili u perilicu posuđa.

U tim slučajevima program  pretpranja za uklanjanje tvrdokornih mrlja može "učiniti čuda".

Također, pogledajte 10 iznenađujućih stvari koje možete oprati u perilici posuđa i saznajte zbog kojeg će proizvoda vaša perilica posuđa raditi 100 posto bolje.