Ako držite gume napumpane na niskom tlaku možete im smanjiti vijek trajanja za 20 posto. Odnosno, umjesto da traju oko 40.000 kilometara, morat ćete ih zamijeniti na 32.000 kilometara.

Gume s niskim tlakom pretjerano se zagrijavaju i može im se smanjiti vijek trajanja. Zato svaki proizvođač jasno definira koliko napumpane moraju biti gume na pojedinim modelima. Velika odstupanja nisu dobra.

Tek u u nekim modelima proizvođači navode koliko se tlak mora povećati u slučaju vožnje s punim automobilom, sa svim zauzetim sjedalima i prtljagom. Ako držite gume napumpane na niskom tlaku možete im smanjiti vijek trajanja za 20 posto. Odnosno, umjesto da traju oko 40.000 kilometara, morat ćete ih zamijeniti na 32.000 kilometara. Također, povećava se i opasnost od pucanja guma, piše HAKRevija.

Ne smije ih se niti prenapuhati jer se smanjuje kontaktna površina te bočne stijenke i gazni sloj postaju tvrđi nego inače. Smanjuje se trakcija i performanse gume, a brže se i troši kontaktna površina gume koja je smanjena.