Novinar CNN-a Joshua Berlinger u nedavnom članku izvještava o projektilima koji su prošloga tjedna korišteni u američkoj osveti Sirijcima.

U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump naredio je vojne napade protiv Sirije prošlog četvrtka kao osvetu za napad kemijskim oružjem u kojem je ubijeno na desetke civila, uključujući djecu.

Dva ratna broda SAD-a u istočnome Mediteranu lansirala su 59 Tomahawk projektila na zračnu bazu sirijske vlade, rekli su dužnosnici SAD-a.

Vojni analitičari CNN-a rekli su da je Tomahawk bio dobar izbor za ovu vrstu napada.

"Za to je Tomahawk napravljen. Tamo stiže nisko iznad tla i pogodi zgrade bez opasnosti za posadu", rekao je umirovljeni potpukovnik zrakoplovnih snaga SAD-a Rick Francona".

Moćni projektili

"Tomahawci su projektili srednjega dometa, od 1250 km  (800 milja) do 2500 km (1500 milja).
Ispaljuje ih se s mora i putuju relativno nisko iznad tla, a vodi ih napredni sustav za navigaciju, što znači da bi SAD mogle naciljati Siriju izdaleka.

"Kod Tomahawka je bitno što ne putuju uvijek od točke A do točke B u ravnoj crti. Oni idu određenom zaobilaznom putanjom zbog čega ih se ne može srušiti", rekao je umirovljeni general bojnik vojske SAD-a James "Spider“ (Pauk) Marks".

Dugotrajna i raznovrsna upotreba

"SAD je prvi put koristio te projektile u operaciji Pustinjska oluja i otada su u funkciji. I Ujedinjeno Kraljevstvo kupilo je Tomahawke od SAD-a.

Tomahawk se može opremiti konvencionalnom bojnom glavom od 500 kg, navodi Mornarica.
Iako mogu nositi nuklearni teret, donositelji politika postupnu su ukinuli nuklearnu ulogu tih projektila, prema Projektu za obranu od projektila Centra za strateške i međunarodne studije.

Iako su Tomahawci godinama u službi, novije su inačice opremljene, između ostaloga, i boljim komunikacijskim sustavom.

Svaki primjerak stajao je 1999. godine oko 569.000 USD, prema mornarici SAD-a, što danas vrijedi oko 832.000 USD", zaključuje se u članku.