Šećer u gaziranim napitcima stvara ovisnost, sličnu ovisnostima o alkoholnim pićima te duhanskom dimu.

Iako se, možda, nakon konzumacije gaziranih napitaka osjećate izrazito dobro, nemojte da vas trenutni osjećaj navede na krivu pomisao kako, dugoročno gledano, učestala konzumacija gaziranih napitaka ne uzrokuje štetne posljedice za vaš organizam. 
 
Iako učestalo napominjemo kako gotovo u svemu, od treninga, do konzumacije hrane i pića, treba biti umjeren, kada je riječ o konzumaciji gaziranih napitaka savjetujemo da iste konzumirate što je rjeđe moguće. 

Evo što bi se automatski dogodilo kada biste prestali konzumirati gazirane napitke:

1. Smanjili biste rizik nastupa kroničnih bolesti
Konzumacija gaziranih napitaka direktno utječe na pretilost.
Uz to što ćete smršavjeti, smanjit ćete rizik od pojave bolesti srca, obolijevanja od raka te dijabetesa, ali i brojnih drugih kroničnih bolesti. 

2. Zdravlje vašeg srca gotovo odmah bi se poboljšalo
Istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard 2012. godine otkrilo je kako zaslađeni gazirani napici povećavaju vjerojatnost kroničnih bolesti srca. 
Sudionici istraživanja koji su učestalo konzumirali takve napitke stvorili su 20% veću vjerojatnost za doživljenje srčanog udara.
Također je, godinu dana ranije, dokazano kako gazirani napici podižu srčani tlak.
 
3. Pospješili biste rad vašeg mozga
Iako kofein te šećer trenutno mogu pospješiti vaše dnevne učinke, dugotrajno oni mogu narušiti zdravlje vašeg mozga te oslabiti njegove funkcije. 

4. Poboljšali biste vaše reproduktivno zdravlje
Određeni gazirani napici sadrže Bisphenol A koji je povezan s povećanjem rizika obolijevanja od raka. Nadalje, Bisphenol A povezan je i s oštećenjima endokrinog sustava. 
 
Također, Bisphenol A se spominje i kao uzročnik preuranjenog puberteta te pojave neplodnosti, a također i znatno povećava šanse za obolijevanje od raka dojke i prostate, a nije isključena i pojava metaboličkog poremećaja. 
 
5. Pospješili biste rad vaših bubrega
Konzumacija gaziranih napitaka može prouzrokovati bolesti bubrega, a što na posljetku može dovesti do otkazivanja rada istih.
Činjenica je i kako ženske osobe koje svakodnevno konzumiraju gazirane napitke s umjetnim sladilima tijekom niza godina imaju smanjene funkcije jetre. 
 
6. Smanjili biste rizik od pojave infekcija mokraćnog mjehura
Gazirani napici imaju diuretsko djelovanje što izaziva učestaliju i nagliju pojavu potrebe za mokrenjem.
Navedeno može prouzrokovati iritaciju te infekcije mokraćnog mjehura i urinarnog trakta. 

7. Imali biste snažnije kosti
Prekidom konzumacije gaziranih napitaka poboljšat ćete zdravlje vaših kostiju te smanjiti rizik od pojave osteoporoze. 
 
8. Imali biste bjelji osmjeh
Gazirani napici narušavaju zdravlje zubiju. Pod navedenim se ne podrazumijevaju samo gazirani napici koji sadrže šećere, već i oni koji su zaslađeni umjetnim sladilima.