Policija još uvijek traga za 40-godišnjim Robertom Cardom koji je osumnjičen za masakr u američkoj saveznoj državi Maine. Vlasti u Lewistonu objavile su fotografije čovjeka s vojnom jurišnom puškom u kuglani, istaknuvši kako traže "naoružanog i opasnog" čovjeka.

Četrdesetogodišnji Card radio je kao vojni instruktor za vatreno oružje i ima 20 godina vojnog staža, naveli su iz policije. Dodali su da je Card dva tjedna ovog ljeta bio smješten u ustanovu za mentalno zdravlje. Objasnili su kako je sam prijavio da čuje glasove. Prijetio je i pucnjavom u vojnoj bazi za obuku u gradu Sacou.

Nisu pružili konkretne pojedinosti o njegovom liječenju ili stanju. Cardova pozadina čini situaciju "scenarijem iz noćne more za policiju koja pokušava spriječiti nova ubojstva". "Sigurna sam da će pozornost biti na tome kako je Robert Card uspio zadržati tako moćno oružje. Čini se da drži jurišnu pušku vojnog stila", kaže dopisnica Sky Newsa iz SAD-a Martha Kelner.

X suspendirao Cardov profil

Inače, pucnjava se dogodila jučer oko 19 sati po lokalnom vremenu u restoranu i kuglani. Izvori iz policije su za NBC News priopćili da je ubijeno "između 15 i 20 ljudi". Stranica Heavy.com piše kako je Card lajkao brojne političke objave na X-u, prije poznatom kao Twitter.

Provjerili su Cardov profil, prije nego što ga je X suspendirao. Utvrdili su kako je pratio i/ili lajkao objave izvršnog direktora X-a Elona Muska i vlasnika Dallas Mavericksa Marka Cubana, kao i profesora koji proučava terorizam i brojnih istaknutih konzervativnih političara i analitičara, uključujući Donalda Trumpa i Tuckera Carlsona.

U ožujku mu se svidio Trumpov tvit koji je glasio: "S obzirom na nevjerojatan porast trans/nebinarnih masovnih pucača u posljednjih nekoliko godina, možda bismo, umjesto da pričamo o oružju, trebali govoriti o luđacima koji našoj djeci guraju svoja sranja o rodnoj afirmaciji."

Podijelio je i CNBC-jevu priču s naslovom: "WNBA zvijezda Brittney Griner puštena iz ruskog pritvora nakon 10 mjeseci, kaže Biden." Ispod toga je napisao komentar: "Masovni ubojica za wnba igrača, odličan posao, samo tako nastavi."

Pratio samo nekoliko računa

Pratio je samo nekoliko računa na X-u: konzervativnu stranicu Proud Patriots, Elona Muska, Marka Cubana, CNBC, Joea Rogana i profesora Asifa Nawaza. U Awazovoj biografiji stoji da je riječ o profesoru "čije je istraživanje usredotočeno na suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu i organizacijskoj dinamici terorizma, poput smrtonosnosti i dugovječnosti terorističkih skupina".

"Dr. Nawaz specijalizirao se za politiku Bliskog istoka i Južne Azije, a njegovo istraživanje koristi interdisciplinarne pristupe za proučavanje demokratskih stavova te uspona političkog islama i terorizma u muslimanskom svijetu", dodaje se.  

Card je lajkao i objavu bivšeg predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja, republikanca, koja je glasila: "Predsjednik Biden je već izazvao rekordnu inflaciju. Sada bi njegovo nepromišljeno odbijanje pregovora moglo dovesti do prvog bankrota. Spreman sam pronaći mjesta u svom kalendaru. Gospodine predsjedniče, čega se bojite?"

Svidio mu se i video bivšeg voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona. Uz video je pisalo: "Pokazalo se da je trans pokret zrcalna slika kršćanstva, a time i njegov prirodni neprijatelj. Ljudi koji vjeruju da su Bog ne mogu podnijeti podsjećanje kako nisu."

Lajkao i objavu koja je govorila o izbornoj krađi

Svidio mu se Muskov komentar na objavu Joea Bidena u kojoj je vlasnik X-a napisao: "Umm... banke se tope." Cardu se svidio još jedan Muskov odgovor koji je glasio: "Prije sam mislio da je Bannon pametan i zao, ali sada shvaćam da sam bio u krivu u vezi s prvim dijelom."

Card je također lajkao objavu konzervativne stranice pod nazivom Catturd koja glasi:

"Dobro jutro... Kada nemate volju naroda ... varate, lažete, krivotvorite brojke, prisiljavate na lockdown, nezakonito mijenjate izborne zakone, ostajete bez tinte, osiguravate da strojevi za glasanje ne rade samo u republikanskim područjima... zaustavite prebrojavanje u izbornoj noći... neka vaša propaganda komunističkih medija laže umjesto vas, brojite tjednima dok vaš kandidat ne prijeđe u vodstvo, a zatim odmah zaustaviti brojanje i uhitite svoje političke protivnike."

Lajkao je objavu čovjeka po imenu Daniel Baranowski, koji sebe definira kao ultra konzervativca. Baranowski je objavio fotografiju Muska i napisao: "Ovaj čovjek je potrošio 44 milijarde dolara da kupi Twitter kako bismo ti i ja mogli otvoreno komunicirati!"