Hrvatska rukometna reprezentacija je pobjedom protiv Srbije 23:20 napravila velik korak prema prolasku u drugi krug Europskog prvenstva, no i dalje ne ovisi sama o sebi.

Uz to što Hrvatska u zadnjem kolu mora pobijediti Ukrajinu, treba joj i povoljan rezultat na utakmici Francuske i Srbije.

Naime, pobjeda Francuske ili remi garantirali bi Hrvatskoj prolazak s drugog mjesta skupine. Dobije li Srbija, situacija je puno kompliciranija. Zatvorio bi se krug od tri reprezentacije s četiri boda, u kojoj bi ispala momčad s najlošijom gol-razlikom. Hrvatska je tu na -2, Srbija trenutno na -3, a Francuska na +5.

Hrvatsku bi u slučaju iznenađujućeg trijumfa Srbije sigurno dalje odvela samo ogromna pobjeda Srbije od barem osam razlike, koja bi istovremeno i izbacila Francusku. Pobjeda Srbije od jedan ili sedam razlike značila bi da se gleda broj postignutih golova u utakmicama Francuske, Srbije i Hrvatske, a pobjedom Srbije od dva do šest razlike Hrvatska bi ispala.

Još su svježe rane s prošlogodišnjeg kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Tokiju, na kojem je u posljednjoj utakmici Hrvatskoj trebalo samo da Francuska ne izgubi od Portugala. Ipak, Francuzima je ta utakmica bila nebitna, a Portugalci su iskoristili njihovu opuštenost i pobijedili te se tako plasirali na Igre.

Ovaj put ne treba se bojati takvog scenarija. Francuzi sigurno neće moći biti opušteni, nego će tražiti pobjedu protiv Srbije jer im ona donosi prvo mjesto u skupini i prenošenje dva vrlo važna boda u drugi krug natjecanja. Dok im poraz od Portugala nije naštetio, ovaj itekako bi.