Moderni automobili često imaju pametne ključeve ili sustave bez ključa, što znači da je dovoljno biti u blizini vozila kako bi ga se otključalo, zaključalo i pokrenulo.

No, postoje rizici u funkciji udobnosti koji stalno dolaze do izražaja i koji su poznati već otprilike 15 godina.

Konkretnije, ADAC je testovima potvrdio da se većina vozila s radijskim sustavima kao što su Keyless, Keyless Go ili Keyless Entry i dan danas mogu lako ukrasti.

Tko je pogođen?

Posebno su pogođeni vlasnici automobila koji svoja vozila parkiraju ispred kuće. Lopovi tada pokušavaju produžiti radio signal ključa koji se nalazi negdje u kući i tako otvoriti automobil pa ga pokrenuti, prenosi Fenix Magazin.

Naravno, postoji zaštita od takvih situacija, a najbolja su UWB čipovi u ključevima, koji automatski onemogućavaju produženi radio signal, kao i senzori pokreta u ključu.

Oni nisu toliko sigurni kao UWB, kao ni praktični jer ključ se isključi dok je u stanju mirovanja nekoliko minuta, nakon čega mu treba nekoliko minuta da se ponovno uključi.

Ključ na daljinu

Postoje i oni koji uopće ne žele ove mogućnosti, a sreća za njih je što mogu isključiti rad ključa na daljinu.

Sve što je potrebno jest dvaput kliknuti na tipku za otvaranje i zatvaranje ili je dugo držati dok se ne isključi, ovisno o modelu automobila.

Za ona vozila koja korisniku ne daju mogućnost da sami isključe Keyless, to se može učiniti kod mehaničara. Nedostatak je, međutim, što je tada funkcija trajno onemogućena.