Talijanski mediji pišu da Albanci sa Kosova koji žive u Italiji, a propagiraju i regrutiraju ljude u redove Islamske države, zarađuju od 1.000 do 2.000 eura mjesečno.

Kriterijumi za "zaposlene" u Islamskoj državi su da poznaju dobro talijanski i znaju kako da koriste računalo.

Talijanski mediji, pozivajući se na tajni izvještaj obavještajnih službi, pišu da IS pokušava proširiti regrutne centre i na Balkanu.

To će se učiniti uz pomoć Albanaca koji nisu sumnjivi talijanskoj policiji.

Svjetsko javno mnijenje još nije bilo upoznato sa IS kada je Giulliano Ibrahim Delvano ubijen u Siriji. Mladić iz Genove, koji je prešao u islam borio se u brigadi koja je djelovala u ime Abu Omara al Šišanija u Siriji. Tko mu je pomogao da se pridruži džihadistima ostalo je tajna, pišu Nezavisne novine.

Prema navodima Tužiteljstva, postojala je mreža za regrutiranje sa sjedištem u Anconi, ključna točka za veze na Balkanu.

Drugi dio priče uključuje talijanskog poduzetnika, koji je postao meta zbog čestih putovanja u Albaniju.

Otkriveno je da je krijumčario supstance koje su se koristile za izgradnju eksplozivnih sredstava, s krajnjim odredištem za Siriju.

IS želi da regruti dobro govore talijanski, a Albanija je puna takvih. Talijanski mediji prenose stoga da opasnost koja stiže sa Balkana nikad nije bila veća.